Τεράστιες δυσκολίες, στο να αναστρέψει την κατάσταση, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων -κι ας δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει στις εκλογές.


Σε πρόσφατη έρευνα της Pulse, όσον αφορά µεν στις ευρωεκλογές η διαφορά, στην πρόθεση ψήφου, µεταξύ των δύο κοµµάτων ήταν 9 ποσοστιαίες µονάδες (Ν.∆. 31%, ΣΥΡΙΖΑ 22%) και η διαφορά αυτή αυξάνεται κατά 0,5% και γίνεται 9,5 ποσοστιαίες µονάδες στην πρόθεση ψήφου στις γενικές εκλογές (Ν.∆. 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23%).

Σε έρευνα της Metron Analysis όσον αφορά στις ευρωεκλογές, η διαφορά υπέρ της Ν.∆. είναι 7,3 ποσοστιαίες µονάδες (Ν.∆. 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ 19,9%), ενώ στις βουλευτικές εκλογές η διαφορά αυτή αυξάνεται και γίνεται 10,2 ποσοστιαίες µονάδες (Ν.∆. 37,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27,3%).

Σε δηµοσκόπηση της Interview, η διαφορά για τις εκλογές υπέρ της Ν.∆. είναι αυξηµένη στις 13,7 ποσοστιαίες µονάδες (Ν.∆. 36,4%, ΣΥΡΙΖΑ 22,7%). Για τις βουλευτικές εκλογές η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι 10,5 µονάδες (Ν.∆. 34%, ΣΥΡΙΖΑ 23,5%).

Στην έρευνα της Opinion Poll καταγράφεται όσον αφορά στις ευρωεκλογές η µεγαλύτερη διαφορά, 17,1 µονάδες, µε τη Ν.∆. να έχει ποσοστό 33,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%. Για τις βουλευτικές εκλογές η διαφορά είναι στις 14,4 ποσοστιαίες µονάδες, µε τη Ν.∆. να ευρίσκεται στο 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16,1%.

Έρευνα της Marc όσον αφορά στις ευρωεκλογές κατέγραψε µία πολύ χαµηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 45,4%, µε τις µετακινήσεις για το κυβερνών κόµµα να φτάνουν το 30%. ∆ηλαδή, να το εγκαταλείπει το 30% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Σεπτεµβρίου του 2015. Οσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 53%, ενώ καταγράφεται µία µετακίνηση ψηφοφόρων του της τάξεως του 29,4%

Όλα αυτά δείχνουν ότι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα "σπρώξει" όσο μπορεί πιο μακριά την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, ειδικά αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείξουν καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κερδίσει χρόνο και, με οικονομικές παροχές σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, έστω και με τη μορφή επιδομάτων, ελπίζει να αναστρέψει το κλίμα ή, έστω, να μειώσει την ψαλίδα αρκετά έτσι ώστε να μετατρέψει την -ενδεχόμενη- κυβέρνηση Μητσοτάκη σε δεξιά παρένθεση, αφού οι επόμενες εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι δημοτικές εκλογές, στην παγίδα της χαλαρής ψήφου των οποίων έχουν πέσει ιδιαίτερα οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, αφού θέλουν μεν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προτιμούν μη κομματικούς υποψηφίους -λες και η στήριξή τους ή μη δεν είναι δείγμα- θα δείξουν το δρόμο για τις... μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.