Σπείρα αλλοδαπών, που άρπαζε πορτοφόλια από επιβάτες λεωφορείων του ΟΑΣΘ, είτε μέσα στα λεωφορεία είτε στις στάσεις, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Η σπείρα, που αποτελούνταν από πάνω από 20 άτομα (συνελήφθησαν 17 από αυτούς, ηλικίας από 17 ως 5 ετών, μεταξύ των οποίων και 18χρονος που φέρεται ως ο εγκέφαλος της σπείρας) είχε ένα πολύ έξυπνο σχέδιο δράσης: Κάποιοι από τα μέλη στέκονταν είτε σε στάσεις του ΟΑΣΘ, είτε στις πόρτες των λεωφορείων. Άλλοι αναλάμβαναν να...  στριμωχτούν στην άνοδο και την κάθοδο και κάποιοι να... κρατάνε τσίλιες, μήπως και εμφανιστεί κάποιος αστυνομικός!  Οι πιο... ελαφροχέρηδες αναλάμβαναν να... ανασύρουν από τσέπες και τσάντες, κινητά και χρήματα.

Η σπείρα, εκτός από τις στάσεις και τα λεωφορεία είχε ως πεδίο δράσης δρόμους και πλατείες της Θεσσαλονίκης. Κι εκεί χρησιμοποιούσαν την ίδια μέθοδο: Κάποιοι στριμώχνονταν μπροστά και πίσω από τα υποψήφια θύματα κι οι πιο καλοί... λωποδύτες αναλάμβαναν να "ψειρίσουν" τσέπες και τσάντες.



Αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, που είχαν την πληροφορία ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παραγίνει το κακό με τους πορτοφολάδες, με συναδέλφους τους των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, Δίωξης Εκβιαστών, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων και των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης σχεδίασαν μεγάλη επιχείρηση, εντόπισαν και συνέλαβαν τα 17 από τα μέλη της σπείρας. Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση ληστειών και κλοπών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για παραβάσεις των Νόμων περί ναρκωτικών και όπλων και για αντίσταση.



Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φερόμενοι ως δράστες διέπραξαν, συνολικά, δυο ληστείες και 47 κλοπές. Έχουν κλέψει χρηματικά ποσά και πάρα πολλά κινητά τηλέφωνα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κοσμημάτων, γυναικείες τσάντες και ζευγάρια γυαλιών, πτυσσόμενο γκλοπ, μαχαίρι, μικροποσότητες ναρκωτικών, κλεμμένες ταυτότητες και 4.780 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες.