Εκδήλωση για τη γενοκτονία στο δήμο ΘερμαϊκούΜήνυμα υπέρ της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων εξ Ανατολίας – του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Καππαδοκίας – στάλθηκε μέσω της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε
το Σάββατο 6 Απριλίου στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία, από το Δήμο Θερμαϊκού.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, προσκαλώντας τους παρευρισκόμενους με τα μάτια της ψυχής και τη ριζωμένη στην καρδιά αγάπη να αγκαλιάσουν και να μιλήσουν νοερά στους προγόνους τους. «Σε αυτούς που βίωσαν τη χωρίς περιγραφή καταστροφή σ΄ εκείνους τους Παραδείσους, όπου ο πλούτος άνθιζε αντάμα με τον πολιτισμό και η μόρφωση αντάμα με την καλλιέργεια. Εκεί που ήταν η ομορφιά μιας πατρίδας χαμένης, αλλά ποτέ λησμονημένης. Γιατί κάθε άνθρωπος κουβαλά επάνω του ιστορία χιλιετιών, την οποία γνωρίζοντας και κρατώντας στη μνήμη, ανακαλύπτει τον εαυτό του».

Παίρνοντας τη σκυτάλη η εκπαιδευτικός, κα. Γιώτα Ιωακειμίδου, παρέθεσε ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και μνήμες, προσωπικά βιώματα και ακούσματα από την οικογένειά της, ξυπνώντας μνήμες που ενέτειναν την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα, ενώ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ακολούθησε.

Αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη ερμηνεύτηκαν από τη Χορωδία Γυναικών Περαίας «Η Αγάπη», με χοράρχη την κα. Ελεονώρα Καλαϊτζίδου και εν συνεχεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Επιβατών» ταξίδεψε το κοινό στην Κωνσταντινούπολη και ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας στην Ανατολική Ρωμυλία. Τον κόσμο ξεσήκωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» με επιβλητικούς χορούς του Πόντου, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας παρουσιάζοντας όμορφους χορούς της Μικράς Ασίας.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κα. Μπισμπινά, μέλη της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού και των τοπικών συμβουλίων, καθώς και πλήθος κόσμου, σε μια ευκαιρία οικοδόμησης μιας στέρεης σχέσης με το παρελθόν και τους προγόνους.

Σχόλια