"Η στάση της κυβέρνησής μας απέναντι στη νομιμότητα και τα σκάνδαλα είναι δεδομένη. Εκλεγήκαμε με την εντολή να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα διαπλοκής και απέναντι σε κάθε σκάνδαλο η θέση μας δεν είναι διαφορετική, είναι πάντα ίδια, όπου
βρίσκουμε περιπτώσεις σκανδάλων τις στέλνουμε στην δικαιοσύνη" ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.


Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος εξακόντισε νέες καταγγελίες κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για έγγραφα τα οποία καταστράφηκαν «με εντολή Κοτζιά» και κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάληψη έργου.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε λόγο για «υπάλληλους του ΥΠΕΞ που δεν ενήργησαν ως Έλληνες διπλωμάτες».

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι «με εντολή Κοτζιά καταστράφηκαν έγγραφα και εξαφανίστηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καμμένος, τα αρχεία «ανακτήθηκαν και θα κατατεθούν στη Βουλή».

Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών για την ανάληψη έργου ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) από συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο κ. Καμμένος κατέθεσε και διάβασε e-mail στη Βουλή που, όπως είπε, ανταλλάχθηκαν μεταξύ του προέδρου επιτροπής που θα αποφάσιζε για την ανάληψη του έργου και του προέδρου της εταιρείας που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Διαβάζοντας αναλυτικά τα επίμαχα e-mail, ο Καμμένος κατήγγειλε ότι «ο υποψήφιος για τον διαγωνισμό υποδεικνύει στον πρόεδρο της επιτροπής τι θα κάνει». Επικαλούμενος, μάλιστα, συγκεκριμένα αποσπάσματα, κατήγγειλε ότι όλα γίνονταν «εν γνώση του υπουργού» κ. Κοτζιά. Όπως δήλωσε, η αλληλογραφία αποδεικνύει ότι «ο κ. Κοτζιάς συντονίζει το σύνολο των ενεργειών μεταξύ του προέδρου της επιτροπής και του υποψήφιου πελάτη της εταιρείας».

Όταν ο προεδρεύων. Γιώργος Βαρεμένος ζήτησε από τον κ. Καμμένο να ολοκληρώσει την ομιλία του γιατί είχε ξεπεράσει τον χρόνο, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αντέδρασε έντονα, λέγοντας: «Σήμερα αν στηρίξετε τον Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση».

Η απάντηση Κατρούγκαλου


"Υπάρχουν τρία είδη ελέγχου νομιμότητας στη χώρας μας, ο δικαστικός, ο εσωτερικός διοικητικός και ο κοινοβουλευτικός. Είμαστε διατεθειμένοι και σε αυτή την περίπτωση να εξετάσουμε υπό το πρίσμα και των τριών αυτών ελέγχων όποια αμφιβολία υπάρχει σε σχέση με τη νομιμότητα της σύμβασης" απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

"Είναι προφανές ότι η προετοιμασία μου ήταν σε σχέση με τη γραπτή επερώτηση. Επί των νέων στοιχείων τα οποία καταθέσατε σήμερα προφανώς επιφυλάσσομαι, γιατί δεν μπορώ να ελέγξω ούτε την εγκυρότητα τους, ούτε αν προέρχονται πράγματι από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως δηλώνετε" είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

"Θα μελετήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που θέσατε υπόψιν μας και προφανώς και έχετε και εσείς καθήκον εφόσον θεωρείτε ότι αποτελούν παράνομες πράξεις να τα καταθέσετε και στην δικαιοσύνη" τόνισε.

"Όλα θα είναι στο φως, η εικόνα που έχω μέχρι στιγμής από τον έλεγχο που έχω κάνει, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, κάποια σκιά νομιμότητας, με κάθε επιφύλαξη για τα καινούργια έγγραφα, που καταθέσατε σήμερα" συμπλήρωσε.