Μετά από τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στη σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν, με τρεις κατά σειρά παρατάσεις, το έργο «Συνομιλίες Γυναικών. Woolf vs Joyce» της ομάδας «Σχήμα εκτός Άξονα» παρουσιάζεται τώρα στην οικία Τέλλογλου. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο χώρο το τετραήμερο 5, 6, 7 και 8 Απριλίου.

Στο έργο ανταμώνουν’ ηρωίδες έργων της Βιρτζίνια Γουλφ, και του Τζέιμς Τζόυς, με κείμενα της Ντόρις Λέσινγκ και της Εστέρ Βιλάρ.

Ο Νίκος Βουδούρης και η Αναστασία Θεοφανίδου, σε μια καινούρια συνεργασία-πρόκληση, επιχειρούν με όχημα τον λόγο των Γουλφ και Τζόυς, αλλά και της Λέσινγκ και της Βιλάρ, να φωτίσουν τα θέλω μας, σε μια δυσνόητη επικοινωνιακά κοινωνία και να ανοίξουν δρόμους πολύ πιο γόνιμους για τον καθένα και για όλους. Επέλεξαν κείμενα τα οποία δημιουργούν σκέψεις, αντιθέσεις, συμφωνίες και γενικά εισβάλλουν στον πυρήνα των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ειδικά μεταξύ γυναικών και ανδρών,γραπτά κείμενα σημαντικών συγγραφέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους και άφησαν τη δική τους ιστορίαεδώ και εκατό περίπου χρόνια. Ο λόγος τους, δείχνει να είναι το ίδιο επίκαιρος με τότε και οι λύσεις δείχνουν να βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Βουδούρης, «ο καθρέφτης δείχνει την αλήθεια, αλλά ο ίδιος είναι ψέμα».

Και όπως γράφει η Ντόρις Λέσινγκ: «Άντρες. Γυναίκες. Δεσμώτες. Ελεύθεροι. Καλοί. Κακοί. Ναι. Όχι. Καπιταλισμός. Σοσιαλισμός. Σεξ. Αγάπη. Θέλω να τελειώνω με όλα αυτά… με τις ιστορίες περί αντρών εναντίον γυναικών, με όλα τα παράπονα… τις κατηγορίες και τις προδοσίες».

INFO

«Συνομιλίες γυναικών. Woolf vs Joyce»

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Επιλογή –προσαρμογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης, Αναστασία Θεοφανίδου

Ερμηνεία: Αναστασία Θεοφανίδου

Εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολοβός

Φωτογραφίες: EliseNtoremi Photography

Φωτογραφίες προβών: Ρωμούδης Κωνσταντίνος

Photography by Constantinos

Σχεδιασμός εντύπων: Ντίνα Στέφου

Εκτύπωση εντύπων: Graphica

Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος)

Παραστάσεις: 5-8 Απριλίου 2019

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 5/4, Σάββατο 6/4, Κυριακή 7/4 και Δευτέρα 8/4 στις 20:00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: 2310-823444 (απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων)

*Ευχαριστούμε τον Γιώργο Φράγκογλου για τη βοήθεια του. Οι παραστάσεις γίνονται σε συνεργασία με το EclipseGroupTheater.

Για το Σχήμα εκτός Άξονα

Αναστασία Θεοφανίδου, Νίκος Βουδούρης

Κριτικές και σχόλια για την παράσταση

«Μια χειροποίητη παράσταση. Από εκείνες που τιμούν τα υλικά τους. Σε συνθήκες εξομολόγησης. Σε απόσταση αναπνοής για να μην χάνεται ο λυγμός. Με λόγο αποθησαυρισμένο, που σου τον αποθέτει στον νου και στην καρδιά για να τον αναστοχαστείς. Μια γυναίκα, όλες οι γυναίκες και μαζί της Εκείνος. Πάντα. Ο Μέγας Παρών και Απών. Αξίζει να κοινωνήσετε Βιρτζίνια Γουλφ, Τζέιμς Τζόυς, Ντόρις Λέσινγκ, Εσθέρ Βιλάρ. Μέσα από τη συγκινητική λιτότητα της Αναστασίας Θεοφανίδου. Στο ημίφως. Για να μείνει μεταξύ σας και εντός σας. Σαν τελετή.» Καλλιόπη Εξάρχου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας ΑΠΘ & συγγραφέας

«Στην παράσταση ‘Συνομιλίες Γυναικών’… ανταμώνουν ηρωίδες έργων της Βιρτζίνια Γουλφ και του Τζέιμς Τζόυς, με κείμενα της Ντόρις Λέσινγκ και της Εστέρ Βιλάρ. Οι ηρωίδες αυτές αποφασίζουν να επισκεφτούν τη σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν μέσα από έναν καθρέπτη, ένα μαύρο καπέλο και το ομοίωμα ενός άνδρα. Οι ηρωίδες έρχονται στο σήμερα, για να μοιραστούν τη μοναξιά τους μαζί μας. Η Αναστασία Θεοφανίδου με ιδιαίτερη θεατρική άνεση και έναν ξεχωριστό αυθορμητισμό μας μεταγγίζει αυτή ακριβώς τη μοναξιά. Αφουγκράζεται τους ήχους της σοφίτας, το ελάχιστο τρίξιμο της. Παρατηρεί τις γραμμές του προσώπου της σε έναν μεγάλο καθρέφτη. Γίνεται το υποκείμενο μέσα στο αντικείμενο, και ας τα θέλει χωριστά το συντακτικό. Εδώ υποκείμενο και αντικείμενο ταυτίζονται και συγχρονίζονται με τις αναπνοές των θεατών». Ζωή Ταυλαρίδου, Kulturosupa

«Καλά λογοτεχνικά κείμενα ως βάση και ήσυχα ξεδιπλωμένη γυναικεία οπτική από την Αναστασία Θεοφανίδου. Ιδανική για εξομολογήσεις η ‘σπιτίσια’ ακουστική της σοφίτας του Μπενσουσάν Χαν».Ζωή Βερβεροπούλου, κριτικός θεάτρου, Lavart