Ομάδες δεκάδων προσφύγων και μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν το παραμικρό έγγραφο πάνω τους, κατευθύνονται προς τον άτυπο καταυλισμό που δημιουργήθηκε, χθες, δίπλα στη δομή προσφύγων των Διαβατών, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη!


Στα Διαβατά είχαμε και σήμερα επεισόδια. Οι μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει εκεί είναι εκατοντάδες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, παραδέχεται ότι… δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.


“Από χθες είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους  να επιστρέψουν στις δομές και τα διαμερίσματα από όπου ξεκίνησαν. Με μεγάφωνα τους ενημερώνουμε και ήδη έχουμε σε ετοιμότητα λεωφορεία για το σκοπό αυτό”,  δήλωσε ο κ.  Ράγκος.


Όπως σημείωσε οι περισσότεροι προέρχονται από τα Οινόφυτα και την νότια Ελλάδα παρακινημένοι από την ψευδή πληροφορία ότι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι ανοιχτά. Υποστηρίζει ότι “στην πλειοψηφία τους είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο”.


Αστυνομικοί εντοπίζουν συνεχώς ομάδες προσφύγων και μεταναστών στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, με κατεύθυνση τα Διαβατά. Δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους ζητούν να επιστρέψουν στα σημεία από όπου ξεκίνησαν και τους εμποδίζουν να φθάσουν στα Διαβατά.


Νέα επεισόδια


Το μεσημέρι, γυναικόπαιδα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι χρησιμοποίησαν ως ασπίδες, απέναντι στους αστυνομικούς, παιδιά. Δείτε το σχετικό βίντεο:




Μια γυναίκα λιποθύμησε από το συνωστισμό καθώς απο πίσω της πρόσφυγες έσπρωχναν για να προχωρήσουν, ενώ μπροστά της αστυνομικοί είχαν προτάξει τις ασπίδες τους.





Μέσα σ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός είναι… αισιόδοξος: “Μέχρι το βράδυ το πολύ αύριο το πρωί η κατάσταση θα εξομαλυνθεί”, εκτίμησε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, καθώς τα σύνορα, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να ανοίξουν.


Χωρίς τρένα από Αθήνα


“Ακινητοποιούμε συνεχώς πρόσφυγες και μετανάστες” δήλωσε στο ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης.


"Ο υποκινούμενος παροξυσμός ομάδων προσφύγων, όσο κι αν επιδιώκεται να υποτιμηθεί, αναδεικνύει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί. Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, η οποία ανά πάσα στιγμή και με μικρές αφορμές μπορεί να εκραγεί", τονίζει σε ανακοίνωσή τη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται από χθες στα Διαβατά.


Σταμάτησαν τα δρομολόγια των τρένων από και προς Θεσσαλονίκη, καθώς περίπου 300 μετανάστες έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές στο Σταθμό Λαρίσης από χθες. Όπως αναφέρεται, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο δίκτυο του ΟΣΕ με πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και να περπατάνε πάνω στις γραμμές.


Ξύλο για το συσσίτιο


Σκηνές έντασης σημειώθηκαν πριν από λίγο μέσα στη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, την ώρα του συσσιτίου. Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει από χθες έξω από τη δομή, μπήκαν μέσα στο πρώην στρατόπεδο με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μία μερίδα φαγητού, από αυτή που διανέμεται καθημερινά στους φιλοξενούμενους της δομής.


Αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων που μένουν στη δομή βλέποντας τον κίνδυνο να μην φτάσει το φαγητό και να μείνουν νηστικοί.


Οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια για λίγα λεπτά και στη θέα των αστυνομικών που μπήκαν μέσα στο χώρο της δομής τα πνεύματα ηρέμησαν και οι 'ξένοι' της δομής επέστρεψαν πίσω στις σκηνές τους.


Αξίζει να σημειωθεί πως δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους της δομής να αποχωρήσουν, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο η διανομή του συσσιτίου συνεχίστηκε.