Η Καθαρά Δευτέρα πέρασε, η νηστεία ξεκίνησε. Άν ανησυχείτε μήπως και η αποχή από το κρέας θα σας κάνει να χάσετε τα απαραίτητα θρεπτκά συστατικά από τη διατροφή σας είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, πρωτεϊνες και βιταμίνες.

Με πρώτη και καλύτερη, τα φασόλια.
Θεωρούνται από τις πρώτες τροφές του ανθρώπου. Κατάγονται από την Κεντρική Αμερική και στην Ευρώπη έφτασαν κατά πάσα πιθανότητα από τους Ισπανούς κατακτητές. Η παλιότερη ένδειξη ύπαρξης φασολιών έχει βρεθεί σε σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.
Νόστιμα και θρεπτικά μπορούν να μαγειρευτούν σε πολλές παραλλαγές, πέρα από την κλασική φασολάδα, και να αποκτήσουν μία σημαντική θέση στη διατροφή σας.
Τα φασόλια έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεϊνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ.φασόλια γίγαντες
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 κλ. σέλινο
500 γρ. ντομάτες κονκασέ
αλάτι-πιπέρι
1 φύλλο δάφνη
1 ποτ. κρασί
1 φλ. νερό
λίγη σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό και σόδα και τα αφήνουμε ένα βράδυ.
Την επομένη, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε μιά κατσαρόλα, έως μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, τη δάφνη , μέχρι να σοταριστούν. Σβήνουμε με το κρασί και σε 2-3 λεπτά ρίχνουμε τις ντομάτες μας, αλάτι κα πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Περιχύνουμε με το υλικό της σύβρασης το ταψί με τα φασόλια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και 1 φλυτζάνι νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με τυρί φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο και κόκκινο κρασί.