Πριν πενήντα χρόνια, Μάρτη μήνα, εμφανίστηκε ένα νέο άλμπουμ στα καταστήαμτα δίσκων της Βρετανίας. Είχε κατάμαυρο εξώφυλλο και με χρυσά γράμματα στην μία άκρη έγραφε μόνον: From Genesis to Revelation.


Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το ποιο ήταν το συγκρότημα, ή ο τραγουδιστής. Μάλιστα, τα περισσότερα δισκάδικα έβαζαν το άλμπουμ στα... θρησκευτικά τραγούδια, με αποτέλεσμα να πηγαίνει άπατο! Κι όμως, ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος των Genesis που, πλέον, γεμίζουν το Γουέμπλεϊ μόνον με την ανακοίνωση μιας συναυλίας τους. Τα εισιτήρια - μαγικά χαρτάκια χάνονται από την προπώληση στο Διαδίκτυο.

Στις μέρες του From Genesis to Revelation, το συγκρότημα αριθμούσε πέντε μέλη. Και τραγουδιστής ήταν ο Πίτερ Γκάμπριελ. Η φωνή του, εξάλλου, ήταν ο λόγος που ο παραγωγός Τζόναθαν Κινγκ, όταν επισκέφθηκε το σχολείο που σπούδαζαν τα μέλη του γκρουπ (ήταν συμμαθητές) κι άκουσε το ντέμο, είπε: "Γαμ.. το, αυτό το παιδί έχει... ερωτεύσιμη φωνή!". Δεκαετίες αργότερα θα παραδέχονταν πως ο Γκάμπριελ "ήταν γεμάτος νιάτα και ενθουσιασμό".

Πάνω στην κασέτα του ντέμο, υπήρχε ένα τηλέφωνο. Ήταν του Γκάμπριελ. Ο Κινγκ τηλεφώνησε και, λίγο αργότερα, το γκρουπ υπέργραφε στην Decca Records. Ήταν, επίσης, ο Κινγκ που τους βάπτισε Genesis...

Όσο για τους ίδιους; Καλύτερα από όλους τα λέει ο κιθαρίστας Μάικ Ράδερφορντ: "Ήμασταν μια παρέα παιδιά που δεν ήξεραν ούτε να παίζουν τα μουσικά τους όργανα", έχει δηλώσει! Και πρόσθεσε: "Εκείνα τα χρόνια, ήταν σχεδόν αδιανόητο να κάνεις άλμπουμ όταν ήσουν κάποιος σαν κι εμάς"...



Το άλμπουμ ηχρογραφήθηκε μέσα σε τρεις μέρες, στο Regent Sound Studio του Λονδίνου. Μάλιστα, ο παραγωγός είχε βάλει το... χεράκι του σε τέτοιο βαθμό που ο Άντονι Φίλιπς είχε δηλώσει: "Ήταν... απαίσιο άκουσμα! Φρίκαρα μόνον που το άκουσα! Λες κι έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου"!

Το άλμπουμ πάτωσε, ο Κινγκ έχασε το ενδιαφέρον για την μπάντα, ειδικά όταν οι πέντε παράτησαν τα ποπ τραγουδάκια και "χάθηκαν" στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Προγκρέσιβ Ροκ. Ο κιμπορτίστας Τόνι Μπανκς θυμάται: "Όσο πιο περίπλοκη μουσική γράφαμε, τόσο ο Κινγκ δεν την άρεσε..."

Το 1970  οι Genesis υπέγραψαν στην Charisma Records και λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, ήρθε στο γκρουπ ένας ντράμερ με το όνομα Φιλ Κόλινς... Σε όλο αυτό το διάστημα, φρόντισαν να αποκηρύξουν όλα τα τραγούδια του πρώτου τους άλμπουμ, τα οποία δεν έχουν ξαναπαίξει από τότε. Παρόλα αυτά, οφείλουν τη φήμη τους στο όνομά τους, το οποίο "βγήκε" από αυτό το πρώτο άλμπουμ και από τον Τζόναθαν Κινγκ... Γι αυτό και του είναι ευγνόμωνες...

Όταν, το 1982, επανασυνδέθηκαν με τον Πίτερ Γκάμρπιελ για ένα... reunion show, ήταν ο Κινγκ που ανέβηκε στη σκηνή και τους σύστησε στο κοινό. Επίσης, δε σταμάτησε να λέει, δεξιά κι αριστερά, ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε το γκρουπ, ακόμη κι όταν, το 2000, καταδικάστηκε σε τετραετή ποινή φυλάκισης, επειδή διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Πλεόν έχει... κι άλλα νομικά ζητήματα να αντιμετωπίσει (υπάρχουν σκελετοί στις ντουλάπες του που βγαίνουν εδώ και καιρό στο φως).






Αυτό το κάκιστο αποκηρυγμένο άλμπουμ, πάντως, ήταν αυτό που ενέπνευσε τον Νόελ Γκάλαχερ. Έχει πει ότι το τραγούδι που έγραψε το 2017, If Love is the Law, το εμπνεύστηκε από το  The Conquerer του πρώτου άλμπουμ των Genesis. Έχει δηλώσει στο περιοδικό Ρόλινγκ Στόουν ότι "είχα εμμονή με τους Τζένεσις και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς δεν έχει επισημάνει αυτή τη γαμ... αλήθεια"!