Εκατομμύρια χρήστες του Facebook και των θυγατρικών του Instagram και Whatsapp σε όλο σχεδόν τον κόσμο αντιμετώπισαν για περισσότερες από δέκα ώρες προβλήματα πρόσβασης και λειτουργίας των εφαρμογών τους.



Το πρόβλημα άρχισε περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης και πολλοί χρήστες αδυνατούσαν πλέον να κάνουν αναρτήσεις. Οι περισσότεροι ανέβαζαν αναρτήσεις μέσω του Τουίτερ (έχοντας συνδεδεμένους τους λογαριασμούς τους) και, μάλιστα, το τουίτερ επέλεξε και το Φέις, για να… πληροφορήσει για το τι γίνεται.


Έπειτα από πολλά παράπονα χρηστών, μέσω του Twitter, το Facebook -μέσω μηνύματος επίσης στο Twitter- αναγνώρισε το πρόβλημα, είπε ότι εργάζεται για τη λύση του, αλλά δεν εξήγησε την αιτία του. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν επρόκειτο για επίθεση χάκερ.


Θεωρείται το χειρότερο τεχνικό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει το Facebook στην ιστορία του. Την τελευταία φορά που είχε «πέσει» σε τέτοιο βαθμό, ήταν το 2008, όταν τότε είχε μόνο 150 εκατομμύρια χρήστες και όχι 2,3 δισεκατομμύρια όπως σήμερα.


Τα προβλήματα ήσαν σοβαρότερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό και το BBC. Προβλήματα μικρότερης κλίμακας είχε αντιμετωπίσει και πέρυσι το Facebook, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο, τα οποία είχαν αποδοθεί σε «ζητήματα του δικτύου» το πρώτο και στη δυσλειτουργία ενός κεντρικού υπολογιστή το δεύτερο.


Το χθεσινό “κρασάρισμα” γεννά διάφορες σκέψεις. Φαίνεται πως η μέρα που το Φέισμπουκ των 2,3 δισεκατομμυρίων χρηστών, μια μέρα θα σβήσει για πάντα. Όμως, έχουμε επιτρέψει την είσοδό του στη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό, που κάτι τέτοιο θα είναι ένα τεράστιο σοκ, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ενημέρωση του πολίτη.


Με δικό μας λάθος, έχουμε επιτρέψει –ειδικά στην Ελλάδα- το Φέις να είναι σχεδόν η αποκλειστική μας ενημέρωση. Γράφτηκε στο Φέισμπουκ; Υπάρχει. Δεν το είδαμε εκεί; Αμφιβάλουμε για την ύπαρξή του…


Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, στην ερώτηση “από πού μαθαίνετε τα νέα”, οι απαντήσεις “από τα σόσιαλ μίντια” και “από φίλους” συγκεντρώνουν την τεράστια πλειοψηφία (ξεπερνά το 60%). Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια απάντηση, αφού η επικοινωνία με τους φίλους μας γίνεται, πλέον, σε ποσοστό άνω του 50% μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κι όχι με την προσωπική επαφή –το ποσοστό είναι τεράστιο κι αγγίζει το 90% στις ηλικίες κάτω των 22 ετών.


Οι επισκέψεις χρηστών του Ίντερνετ απευθείας σε ενημερωτικές Ιστοσελίδες έχουν περιοριστεί στο 35%. Οι υπόλοιποι διαβάζουν την είδηση όταν –κι εφόσον- την δουν αναρτημένη στα σόσιαλ μίντια.


Φυσικά, δε θα υπάρξει κενό σε αυτήν την κατάσταση. Το νέο Φέισμπουκ είναι, προφανώς, ήδη στα σκαριά, σε κάποιο φοιτητικό δωμάτιο, ή σε κανένα γκαράζ. Θα εμφανιστεί και θα σαρώσει, στην ψηφιακή μας εποχή. Το Φέισμπουκ θα περάσει στη λήθη, όπως έγινε στο παρελθόν με το icq ή το Νάπστερ.


Το ερώτημα είναι: Έχουμε, τελικά, εμείς την επιλογή;


Δ.Ι.Ασ.