Με «Μακεδονικά Κρασιά» συμμετέχουν τελικά οι οινοποιοί των Σκοπίων στη διεθνή έκθεση οίνου Prowein που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ντίσελντορφ, επιμένοντας στην πάγια τακτική των τελευταίων δεκαετιών, και αγνοώντας την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους βάσει

της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το Voria.gr, ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι περίπτερο της γειτονικής χώρας παρουσιάζεται ως κορυφαία ποικιλία «μακεδονικού» κρασιού το «Big Macedonian Red», ενώ η αναφορά στη χώρα προέλευσης ως «Βόρεια Μακεδονία» γίνεται σε παρένθεση με μικρή γραμματοσειρά, κάνοντας εμφανές το ότι η ονομασία προστέθηκε... εκ των υστέρων (δείτε τη φωτογραφία κάτω).


Η επικοινωνιακή καμπάνια των γειτόνων στη σημαντική διεθνή συνάντηση των επιχειρηματιών του κρασιού έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Voria.gr, έχουν πραγματοποιήσει παρέμβαση τόσο στις προξενικές αρχές της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχοντας την εμπειρία από την πρακτική των γειτόνων μας τα τελευταία χρόνια, πριν από τη φετινή διοργάνωση στείλαμε επιστολή στους ιθύνοντες της έκθεσης, στην οποία ξεκαθαρίζαμε ότι δεν θα ανεχτούμε να παρουσιαστούν και φέτος τα κρασιά τους ως “μακεδονικά”», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας.  Πρόσθεσε ότι το θέμα έχει γνωστοποιηθεί ήδη στη γενική πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβασή της μέχρι στιγμής, και ενώ η έκθεση Prowein ολοκληρώνεται αύριο.

Για αθέμιτο ανταγωνισμό από τους γείτονες κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Στέλιος Μπουτάρης.

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχη επικοινωνιακή πρακτική είχε προχωρήσει η Βόρεια Μακεδονία και στην πρόσφατη τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, όπου αυτοπαρουσιαζόταν ως «Μακεδονία». Για το θέμα είχε παρέμβει η ελληνική πρεσβεία και οι σχετικές αναφορές αφαιρέθηκαν.