Σταθάκης: Κοντά στη συμφωνία για εξορύξεις στα ανοικτά της ΚρήτηςΤην εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθούν οι διαγνωστικές διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη στην ελληνική ΑΟΖ, έκανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας, μέσα στους επόμενους μήνες υπολογίζουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελεγκτικού συνεδρίου», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Exxon Μobil, την Τotal και τα ΕΛΠΕ. Άρα, είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών».

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, σημείωσε ότι «βάσει τη σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις, ανά διετία, οι οποίες μπορούν να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο φάσεις».

«Πρώτα θα γίνουν οι έρευνες από την εταιρεία και μετά θα μπει η πλατφόρμα για να τρυπήσει», εξήγησε σχετικά.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα έσοδα από τις εξορύξεις και συγκεκριμένα για το αν θα πάνε στο χρέος, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, ο κ. Σταθάκης απάντησε πως «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού».

Σε επανερώτηση για το αν τα έσοδα θα πάνε στο χρέος, απάντησε «κατηγορηματικά όχι».

Σχόλια