Ερωτηματικά γεννούν τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησαν σήμερα, μία για την εφημερίδα Documento και μία για . Κι αυτό επειδή στην πρώτη η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστη, ενώ στη δεύτερη πολύ μεγάλη!


Η σκοπιμότητα που συνάγεται από τις δύο δημοσκοπήσεις γίνεται ακόμη πιο φανερή αν συγκρίνει κάποιος τα αποτελέσματα στην ερώτηση καταλληλότητας πρωθυπουργού: Στη μία πρώτος με διαφορά ο Αλ. Τσίπρας, στην άλλη πρώτος με… μεγαλύτερη διαφορά ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Στην εφημερίδα Documento η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 2,3%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαρτίου 2019 από την εταιρεία Vox Pop Analysis.

Η ίδια εταιρία βλέπει και… πτώση της Χρυσής Αυγής!  Όλα τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή αυξάνουν το ποσοστό τους πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία πέφτει στο 7,8% από το 9,2%, ενώ μειώνεται και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου (συμπεριλαμβάνεται στα λοιπά κόμματα).

Και αυτήν τη φορά όλα δείχνουν ότι πάμε σε πεντακομματική Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ), με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής να φτάνει στο 11,9% ενώ συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 11,4%.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προηγείται, έστω και οριακά, και σε αυτήν τη δημοσκόπηση στην ερώτηση «Ποιος πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 29,5% (29,2% τον Φεβρουάριο) των ερωτηθέντων, με το 29,2% (28,4% τον Φεβρουάριο) να απαντά «ο Κυριάκος Μητσοτάκης». «Κανένας από τους δύο» απαντά το 38,5% (39,9% τον Φεβρουάριο).
Οσον αφορά το μείζον ζήτημα της πολιτικής ατζέντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί για ακόμη μια φορά αφού από τα επτά βασικά θέματα προηγείται στα πέντε και μόνο στα δύο η ΝΔ. Συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, τη δίκαιη φορολογική πολιτική, τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από την πλευρά της η ΝΔ –απαντούν οι ερωτηθέντες– μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μόνο τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ασφάλειας της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 30,5% (29,5% τον Φεβρουάριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 28,2% (από 27,5%), 7,8% (από 9,2%) η Χρυσή Αυγή, 5,8% (από 4,6%) το ΚΙΝΑΛ και 4,4% (από 3,5%) το ΚΚΕ. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται το Ποτάμι με 0,8% (από 0,7%), οι ΑΝΕΛ με 0,4% (από 0,9%), η Ενωση Κεντρώων με 0,7% (από 1,9%), ενώ τα λοιπά κόμματα φτάνουν στο 10% (από 8,1%) και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 11,4% από
13,9%.

Στην παράσταση νίκης και την ερώτηση «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;» το 54,7 (55,8% τον Φεβρουάριο) απαντά «η ΝΔ», το 26,3% (από 27,4%) «ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ το 13,7% απαντά «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Η… άλλη πλευρά


Μεγάλη παραμένει η διαφορά –στις 8,4 μονάδες – ανάμεσα στη ΝΔ (28,4%) και στον ΣΥΡΙΖΑ (20%) στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Η αναλογιστική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου «ανεβάζει» τη Νέα Δημοκρατία στο 36,8%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26%, διαμορφώνοντας μια διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων.

Αν αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ανατραπεί το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται συνθήκη αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος προηγείται παράλληλα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (συγκεντρώνοντας 28% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα) και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 43% θετικές γνώμες.

Όπως δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο κεντρώος χώρος -ο οποίος παραδοσιακά αναδεικνύει κυβερνήσεις- τάσσεται με την πλευρά της Πειραιώς.
Ειδικότερα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο, η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%). Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%.

Διαλέγετε και παίρνετε…