Αρχίζει από σήμερα η διαδικασία αλλαγής ονόματος για 136 κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχείρησης στα Σκόπια, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.


Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας να αλλάξουν τα επίσημα λογότυπα, τις σφραγίδες και ό,τι άλλο αποτυπώνει το όνομά τους. Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί που συνδέονται με την κυβέρνηση τη βουλή και την κεντρική τράπεζα θα φέρουν το νέο όνομα.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις το επίθετο "Μακεδονικός" θα δώσει τη θέση του στο "Εθνικός".  Για παράδειγμα η "Μακεδονική Τηλεόραση" θα ονομαστεί "Εθνική Τηλεόραση", ενώ η "Μακεδονική Όπερα και Μπαλέτο" θα λέγεται, πλέον, "Εθνική Όπερα και Μπαλέτο" και το "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων΅" θα μετονομαστεί σε "Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων". Όσο για τους "Μακεδονικούς Σιδηροδρόμους" θα ονομάζονται πλέον "Σιδηρόδρομοι Βόρειας Μακεδονίας".

Τι δεν αλλάζει


Κι αν αυτά φαίνονται λογικά, υπάρχουν ονομασίες στη γειτονική χώρα που... δεν αλλάζουν:

Το επίθετο "Μακεδονικός" θα παραμείνει στις περιπτώσεις του "Ινστιτούτου Μακεδονικής Λογοτεχνίας" και του "Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου"! Μάλιστα, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εξήγησε το λόγο της απόφασης αυτής.

Με την εξέλιξη αυτή γεννώνται ερωτήματα για το τι θα γίνει και με τις ελληνικές ανάλογες ονομασίες. Από την κυβέρνηση, πάντως, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως, για τις υπάρχουσες ονομασίες, δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή.