Ο κακός χαμός έγινε, απόψε, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με το θέμα της πλατείας Ελευθερίας. Παρακάμφθηκαν διαδικασίες, έγιναν καταγγελίες και τα πνεύματα οξύνθηκαν. Αφορμή η διοικητική αποβολή του υπενοικιαστή του πάρκινγκ, θέμα που πέρασε κατά πλειοψηφία.


Το θέμα "κρατήθηκε" προς συζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι θα συζητούνταν μετά από τις ανακοινώσεις των επικεφαλής, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Όμως, με πρόταση της επικεφαλής της "Ανοικτής Πόλης" (της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), Ρίας Καλφακάκου, τελικά προτάθηκε.

Υπήρξαν πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα, καθώς την ώρα εκείνη στο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε πλειοψηφία συμβούλων που, δυνητικά, θα μπορούσε να εγκρίνει το θέμα, ενώ αν η συζήτηση γινόταν περασμένες... 10 (ως συνήθως), στην περίπτωση που θα ζητούνταν ονομαστική ψηφοφορία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, υπήρχε το ενδεχόμενο να μην περάσει. Τελικά, με ψήφους 23-19, αποφασίστηκε να προταθούν όλα τα κρατημένα θέματα και οι ανακοινώσεις να γίνουν... αργά το βράδυ!

Πρώτος στη συζήτηση πήρε το λόγο, από τους "Εντάξει" ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η παράταξή του θέλει, για την πλατεία Ελευθερίας και η ανάπλαση να γίνει, αλλά και να λυθεί το θέμα των (ημερησίως) 1.500 θέσεων παρκαρίσματος που χάνονται.

Η... πρώτη φωτιά


Η συζήτηση "φούντωσε" όταν ο σύμβουλος της "Ανοικτής Πόλης" (που, πλέον, θα κατέλθει στις εκλογές, όπως έχει δηλώσει, με άλλη παράταξη, Γ. Αβαρλής, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, μίλησε για "στημμένες διαδικασίες" κι αναρωτήθηκε "αν υπάρχουν συμφέροντα".

Απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε ότι "αυτές είναι βαριές κουβέντες". Ανέπτυξε το ιστορικό της σχέσης με τον ενοικιαστή του χώρου, για να καταλήξει: "Ποια είναι τα συμφέροντα; Να πάρεις πίσω αυτό που είπες".

"Αφού με διαβεβαιώνεις, δεν υπάρχει θέμα", απάντησε ο κ. Αβαρλής, προσθέτοντας: "Μετά (σ.σ. την ανάπλαση) θα υπάρξει"; Για να απαντήσει ο Γιάννης Μπουτάρης: "Τέτοια μαϊμού είσαι"!


Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση (του ΚΚΕ), τόνισε ότι "σκοπός είναι να γίνει μία πλατεία που να θυμίζει ότι εκεί δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Αν έχει μια ευθύνη η διοίκηση του Δήμου, είναι ότι δε φρόντισε να βρει λύση για το πάρκινγκ. Εμείς θα στηρίξουμε το θέμα όπως ακριβώς έχει", κατέληξε.

Ο Κωνσταντίνος Σεβρής, επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", τόνισε ότι "με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε  η διοίκηση έδειξε πως έχει γραμμένο το δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθείται η τακτική, 'όποιος διαφωνεί μαζί μας για κάτι, αυτό γίνεται. Όποιος συμφωνεί, πάλι γίνεται' ". Πρόσθεσε πως "δεν είναι ανάγκη να δαπανηθούν τόσα εκατομμύρια σε μία περιοχή που έχουν γίνει τόσα έργα. Υπάρχουν κι άλλα μέρη στην πόλη. Έχουμε μπροστά μας ένα έργο που, ετσιθελικά επιβάλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης", πρόσθεσε και το χαρακτήρισε "έργο βιτρίνας, χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ολότελα ξένο με τις ανάγκες των πολιτών, που γίνεται με δανεικά".

Ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης (κατεβάινει, πλέον, με δική του παράταξη, ενώ είχε εκλεγεί με τους "Εντάξει") υποστήριξε ότι "η σχετική μελέτη υπήρχε έξι μήνες στο συρτάρι των υπηρεσιών του δήμου". Έκανε λόγο για "αστείες δικαιολογίες" και τόνισε ότι "αφού αδρανήσατε όλα αυτά τα χρόνια, έρχεστε προεκλογικά και , με το παρελθόν το δικό σας, με νεκρές πεζοδρομήσεις, με μια σύμβαση χωρίς παράταση, είναι σα να βλέπουμε μπροστά μας ΄(...) θα οδηγήσετε την πόλη σε νέες λαμαρίνες για ενάμιση χρόνο".

Η δεύτερη φωτιά


Στη συνέχεια πήρε το λόγο η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοικτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, που μίλησε για "θέατρο του παραλόγου", αναρωτήθηκε "αν πρέπει η πλατεία Ελευθερίας να γίνει χώρος μνήμης και για τους πρόσφυγες του '22 αλλά, κυρίως , για τους 50.000 Εβραίους (...) . Όλα τα άλλα, τα 'στρίβει δια του αρραβώνος', άλλα εξυπηρετούνε". Πρόσθεσε ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου το πού θα γίνει πάρκινγκ.

Ανέσυρε, δε, ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", η επικεφαλής της οποίας, Μόνικα Αϊβάζογλου έχει ανεξαρτητοποιηθεί (θα κατέβει στις εκλογές με άλλο συνδυασμό) η οποία κατέληγε με την επισήμανση "σκοτεινά συμφέροντα δε θέλουν την ανάπλαση της πλατείας", ενώ υποστήριξε ότι "άλλες απόψεις για την πλατεία έχει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ταχιάος κι άλλα οι σύμβουλοι των 'Εντάξει' που θα είναι υποψήφιοι μαζί του".

Αρχικά το λόγο πήρε ο σύμβουλος των "Εντάξει" Νίκος Ζεϊμπέκης, ο οποίος τόνισε ότι "ο κ. Ταχιάος έχει τοποθετηθεί, όπως κι εμείς, υπέρ της συνδυαστικής λύσης, 'και πλατεία και πάρκινγκ'. Επίσης, να τελειώνει αυτή η ιστορία, με το ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά. Ξαφνικά, λόγω του ότι έρχονται οι εκλογές, γίνατε φιλοεβραίοι"!

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο σύμβουλος των "Εντάξει" Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος είπε προς την κ. Καλφακάκου ότι "δεν ήταν σωστό αυτό που κάνατε στην κ. Αϊβάζογλου. Ουσιαστικά την κατηγορήσατε ότι υποκινείται από σκοτεινά συμφέροντα"!

"Ντροπή σου", απάντησε η κ. Καλφακάκου. "Εμένα είναι ντροπή μου", ρώτησε ο κ. Δημητριάδης, για να φουντώσουν -και πάλι- τα αίματα και να διακόψει ο πρόεδρος του σώματος, τη συνεδρίαση.

Στην επανάληψη ζήτησε το λόγο επί προσωπικού η σύμβουλος Μόνικα Αϊβάζογλου, που είπε: "Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να βάλει εναντίον μου μια συνάδελφος η οποία γνωρίζει πολύ καλά και τις απόψεις μου και τους αγώνες μου εδώ και τρία χρόνια. Έστειλαν, δύο άτομα, για προσωπικούς τους λόγους, ένα κείμενο, για το οποίο δεν έχουν πληροφόρηση. Τα ερωτήματά μου είχαν να κάνουν με το πού θα πάνε τα λεωφορεία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το να αφήνει τέτοιες υπόνοιες στο πρόσωπό μου είναι προσβλητικό και πρέπει να μου ζητήσει συγνώμη", κατέληξε.

Αντί για την κ. Καλφακάκου απάντησε ο... πρόεδρος Σιμόν Μενσασσών! Είπε ότι προσωπικά απέφυγε να αναγνώσει την ανακοίνωση, για να ξεσπάσει και... τρίτος γύρος. "Κακώς έδωσα το λόγο στην κ. Αϊβάζογλου", κατέληξε και, τελικά, συγνώμη δεν ζητήθηκε.

Επί προσωπικού πήρε, αμέσως, το λόγο, ο κ. Αβαρλής, που δήλωσε : "Δεν υπήρξα και δε θα υπάρξω στρατιωτάκι κανενός"!

Οι άλλες απόψεις


Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος (είχε εκλεγεί με την "Πρωτοβουλία", αλλά θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος με τη δική του παράταξη) Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος υπογράμμισε πως "κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε από κάποιους εχθροί του πράσινου κι εχθροί της ιστορίας". Ανέδειξε το θέμα των αποζημιώσεων (σ.σ. ο δήμος θα κληθεί να αποζημιώσει με 93.750 ευρώ τον ανάδοχο της πλατείας) και υποστήριξε πως δεν υπάρχει, ουσιαστικά, λόγος για να επανέρχεται γι αυτό το θέμα η υπόθεση. Και κάλεσε τη διοίκηση Μπουτάρη να διακόψει το έργο και να το παραδώσει στον επόμενο δήμαρχο που θα εκλεγεί.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης (εκλέχθηκε, επίσης, με την "Πρωτοβουλία", αλλά θα κατέβει στις εκλογές με άλλη παράταξη), έκανε λόγο για "ψευδοπρόβλημα" όσον αφορά το δίλημμα πάρκινγκ ή πλατεία, θύμισε ότι υπάρχει μελέτη για κατασκευή διώροφου υπόγειου πάρκινγκ που θα κόστιζε 4,5 εκ. € επί αντιδημαρχίας του, ενώ η επιφανειακή διαμόρφωση θα γινόταν αδαπάνως. "Να πω ότι η διοίκηση αδιαφόρησε; Από ανικανότητα; Αυτά που λέγονται ότι θα βρεθούν αρχαία μεσ' στη θάλασσα, είναι αστεία, δεν ισχύουν", πρόσθεσε. "Κάνει λάθος η διοίκηση να προχωρεί με μια συγκυριακή πλειοψηφία", κατέληξε.

Η παραδοχή της... αμέλειας


Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκλεγμένος με την "Πρωτοβουλία" Παν. Αβραμόπουλος, θύμισε ότι "η πλατεία συμπεριελήφθη, πολλά χρόνια πριν, στο πρόγραμμα της 'Πρωτοβουλίας' ". Παραδέχτηκε πως έγινε ένα λάθος στην πορεία: "Δε σκεφτήκαμε με σοβαρό τρόπο την ανάγκη να διαμορφωθεί η πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ". 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως η διοίκηση ενημέρωσε έγκαιρα τον ιδιοκτήτη για να αποχωρήσει, ενώ ανέφερε πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για απορροφηθούν τα 1200 οχήματα που εξυπηρετούνται σήμερα.

“Προχωρήσαμε σε τρεις κινήσεις για να απορροφηθούν τα 1200 αυτοκίνητα. Το λιμάνι έχε δύο χώρους με 600 θέσεις. Ρωτήσαμε για το πολυόροφο ενώ ήρθε σε επαφή και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ένα χώρο στο στρατόπεδο Μυστακίδη. Δεν τίθεται θέμα πως θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Σε μια βδομάδα θα χουν συνηθίσει το λιμάνι”, σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, ζητώντας από την ιδιοκτησία του πάρκινγκ να αποχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα ο Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για αντιφρονούντες που βρήκαν ευκαιρία με την πλατεία Ελευθερίας, να κωλυσιεργούν για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους ενόψει εκλογών.

Έκκληση Καλαφάτη


Έκκληση, να διατηρηθεί το επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, απηύθυνε ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του προεδρείου, να προταθεί η συζήτηση του θέματος της πλατείας των ανακοινώσεων –κάτι που δεν συγκέντρωσε την ομοφωνία, αλλά την πλειοψηφία των συμβούλων- τόνισε:

«Ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη το θέμα από το προεδρείο, εκθέτει και το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σώμα αυτό δεν έχει ανάγκη από δράσεις και λειτουργίες που θα ευτελίζουν το επίπεδο. Πρέπει, ειδικά τώρα, στην προεκλογική περίοδο, να γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Θα πρέπει, τόσο με την πολιτική μας συμπεριφορά, όσο και με τη ρητορική μας να δίνουμε εικόνα αναβάθμισης, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν χαοτικές διαφωνίες. Είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα του θεσμού».

Όσον αφορά το θέμα της πλατείας, τόνισε: «Η θέση μας ήταν και είναι: Ναι στη δημιουργία πλατεία μνήμης, ναι, όμως και στο πάρκινγκ για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

Τελικά, μετά από συζήτηση πολλών ωρών, το θέμα πέρασε με 24 ψήφους υπέρ (σύμβουλοι της "Πρωτοβουλίας", δύο της "Ανοικτής Πόλης" και της "Λαϊκής Συσπείρωσης"), 15 κατά, ένα λευκό κι ένα παρών.