Το θέμα της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα από τα 81 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, στις 16.00.


Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί από το σώμα η έγκριση διοικητικής αποβολής της ομόρρυθμης εταιρίας με την επωνυμία «Γεράσιμος Ηλιάδης & ΣΙΑ Ο.Ε.» που διαχειρίζεται το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην πλατεία Ελευθερίας και η οποία καταβάλει, ετησίως, 1.200.000 ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης ως ενοίκιο.

Το θέμα της πλατείας Ελευθερίας έχει περάσει από... σαράντα κύματα, δείχνοντας, όχι μόνον τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και την αδυναμία της διοίκησης Μπουτάρη να υλοποιήσει κάποια από τις εξαγγελίες του... 2010.  Αρχικά, γινόταν λόγος για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Τελικά, αποφασίστηκε ανάπλαση χωρίς να υπάρξει η παραμικρή λύση για το θέμα των αυτοκινήτων που, τώρα, παρκάρουν στο συγκεκριμένο πάρκινγκ. Παρά τις εξαγγελίες για εξεύρεση χώρου παρκαρίσματος κάπου στο λιμάνι και για ... μίνι μπας που θα έκαναν τη διαδρομή για να εξυπηρετούν τους οδηγούς ως την πλατεία Ελευθερίας, το μοναδικό που προβλέπει ο σχεδιασμός είναι η ανάπλαση της πλατείας, που θα ΄χει, πάντως, ιδιαίτερη αξία για τον επισκέπτη, αφού θα υπάρχουν σ' αυτήν ειδικές κατασκευές που θα "μιλούν" για την βαριά ιστορία της (εκεί έβγαιναν οι πρόσφυγες που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη, εκεί συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι της πόλης στην Κατοχή κι άρχισε το ταξίδι χωρίς γυρισμό για τα κολαστήρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκεί λέγεται ότι άρχισε η επανάσταση των Νεότουρκων -κι όχι μόνον).

Η αρχική εισήγηση για την πλατεία δεν είχε "περάσει" από το δημοτικό συμβούλιο αφού η πλειοψηφία των συμβούλων -ακόμη και της παράταξης της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη- ήθελαν την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την πλατεία που θα αναπλασθεί. Το έργο προχώρησε με απόφαση δημάρχου, όμως ο ενοικιαστής του χώρου, ενώ αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποχωρούσε μόλις προχωρούσε το έργο, τελικά κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να παραμείνει.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να εγκρίνει το όποιο έργο ζητά να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διοικητική αποβολή του ενοικιαστή κι έτσι, το θέμα επανέρχεται σε μια συνεδρίαση που αναμένεται θυελλώδης. Ήδη, οι δύο διαφορετικές τάσεις, μετράνε τα κουκιά, αν και φαίνεται πως, αυτήν τη φορά, η πρόταση της διοίκησης Μπουτάρη θα προχωρήσει και θα αποφασιστεί η διοικητική αποβολή της εταιρίας.

Ενεργός ο δήμος στον εορτασμό της Ποντιακής Γενοκτονίας


Ένα άλλο θέμα που τραβάει την προσοχή είναι και  συνδιοργάνωση εκδήλωσης μνήμης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Υπενθυμίζουμε ότι, πέρσι, κατά την διάρκεια της μίας από τις δύο εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία, στην Πλατεία Λευκού Πύργου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δεχτεί άνανδρη επίθεση και είχε προπηλακιστεί.

Τότε, στο πλευρό του δημάρχου είχε σταθεί η Καλυψώ Γούλα, που διατελούσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, η κ. Γούλα είχε επιλεγεί από την πλειοψηφία της διοικούσας παράταξης να ηγηθεί της "Πρωτοβουλίας" καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αποφασίσει να μη διεκδικήσει την δημαρχία της Θεσσαλονίκης, όμως, τελικά, παραιτήθηκε και από την υποψηφιότητα και από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και από Δημοτική Σύμβουλος, καθώς διαφώνησε με τον τρόπο που ο δήμαρχος υποστήριζε τις διάφορες υποψηφιότητες. Πλέον θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, μεταξύ τους υπάρχουν και τα εξής:

Έγκριση εκτέλεσης εργασιών της δωρεάς του Σταύρου Ανδρεάδη «Τριετής συντήρηση των Κήπων Μεσογείου και Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης»

Διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο της πορείας μνήμης με τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς, 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι»

Έγκριση αναλυτικού προγράμματος και παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης»

Διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναντήσεων και ανταλλαγών αποστολών στο πλαίσιο της αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων και των πόλεων με σύμφωνα φιλίας, για το 2019

Διοργάνωση της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας για το έτος 2019

Συνδιοργάνωση του τελικού διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας με θέμα «Tο διάστημα»

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος