«Ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μονομερείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις προς την Άγκυρα» συμπεραίνει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook.



Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει να επαναλάβει ό,τι ακριβώς έκανε και με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών».


Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι , σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη ΄Τσίπρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέπεμψε “στο παλιό αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά και στην πρόσφατη αξίωσή της για ισοκατανομή των κυπριακών κοιτασμάτων”, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, “αμφισβητούσε την πάγια ελληνική θέση για την επήρεια του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες και υποστήριζε ότι «δεν πρέπει να φαίνεσαι μοναχοφάης και να λες είναι όλα δικά μου»”. Επικαλείται, ακόμη, τοποθετήσεις δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι οποίοι “διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προβεί σε συμβιβασμούς κατά το πρότυπο των Πρεσπών. Ο πρώτος μιλούσε για λύσεις «με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Και ο δεύτερος για διάλογο «με σεβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία»”.


Συμπεραίνει, έτσι, ότι “η βούληση της κυβέρνησης για ουσιώδεις υποχωρήσεις έναντι των τουρκικών αξιώσεων δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα. Και προφανώς δεν αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σχεδιάζεται -όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς,- επέκταση των χωρικών υδάτων σε διάφορες περιοχές πλην του Αιγαίου”.


Ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι “ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μονομερείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις προς την Άγκυρα. Ότι σχεδιάζει να επαναλάβει ό,τι ακριβώς έκανε και με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών”. Για να καταλήξει λέγοντας: “Μόνο που εδώ η κάθε υποχώρηση θα συνιστά ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Και δεν τον αντέχουμε”.