Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί επισήμως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το προσεχές καλοκαίρι, προσκεκλημένος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη προβλέπεται να γίνει τον Ιούλιο, προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μιλήσει σε συνδιάσκεψη για το περιβάλλον.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη ενημερώσει τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πρόσκληση, και το επόμενο διάστημα –αφού υπάρξει και η επίσημη θετική απάντηση προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ– θα γίνουν συζητήσεις για το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και την ατζέντα των επαφών του.
Στο πλαίσιο, βέβαια, των συναντήσεων με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις στο θέμα της απονομής αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ στήριξαν από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θέμα έχει σαφώς και γεωπολιτικές πτυχές, καθώς είναι ενδεικτικό ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας και η ρωσική κυβέρνηση έχουν αντιδράσει στο αυτοκέφαλο της Ουκρανίας. Παράλληλα, είναι συνεχές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αλλωστε, το ίδιο θέμα είχε τεθεί και κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ –προ δεκαετίας, στις αρχές Νοεμβρίου του 2009– και κατά τη συνάντησή του με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Στην Αρχιεπισκοπή


Επίσης, στο πλαίσιο της προσεχούς επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ.κ. Βαρθολομαίος προβλέπεται να πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει αλλαγές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή