Ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου θα είναι το επόμενο χαρτί που θα παίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει εκλογών, όπως αποκάλυψε, σήμερα, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


"Μένει να υλοποιηθεί το μέγαλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική", είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως είπε, "προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιδότηση ενοικίου θα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες: