Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προσφύγει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων.



Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εντός 30 ημερών οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).


"Εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και θα ασκήσουμε προσφυγή εναντίον αυτής της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεως" σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Έκανε δε λόγο για "εκβιασμούς" και "αντισυνταγματική πράξη", καθώς όπως επισήμανε, καταλύεται η "συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης".


Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) της ΠΕΔ-ΚΜ, Χρήστος Ζησάκος, ζήτησε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ τελικά το Δ.Σ. αποφάσισε, σε περίπτωση που εξαιρεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την υπουργική απόφαση, να παγώσουν οι διαδικασίες προσφυγής στη δικαιοσύνη.
   

Δε θέλουν πολλές κάλπες τον Μάιο


Αντιδράσεις υπήρξαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ και στην περίπτωση να στηθούν και βουλευτικές κάλπες το Μάιο.


Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, καθώς θα υπάρξουν τέσσερις κάλπες για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών κοινοτήτων και ευρωβουλευτών, και ανακοινώθηκε ήδη ότι θα αυξηθεί κατά 80% ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, η χρονική διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα αυξηθεί κατά πολύ, ενώ δημιουργούνται νέες ανάγκες σε εκλογικό εξοπλισμό και δαπάνες για τις αποζημιώσεις των μελών των εφορευτικών επιτροπών και του προσωπικού των δήμων που θα χρειαστεί να εργαστεί.
 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας πρότεινε είτε την ενσωμάτωση των τοπικών συμβουλίων στα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων είτε τη διεξαγωγή των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο σε διαφορετικό χρόνο.