Την πρότασή του για την επιβολή τέλους εγγραφής σε κάθε φοιτητή, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος, επανέφερε, χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.



“Η Θεσσαλονίκη έχει αυτή τη στιγμή 120 έως 150 χιλιάδες σπουδαστές. Ισοδύναμων -εάν κάνετε το λογαριασμό θα δείτε- με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια το μήνα”, είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: “Και εξακολουθώ και το πιστεύω αυτό: Όταν ένας γονιός ξοδεύει και επτά και οκτώ και δέκα χιλιάρικα το χρόνο για δύο τελευταία χρόνια για να πάει ο κανακάρης τους στο φροντιστήριο, θα του πέσουν πολλά να δίνει τρία με τέσσερα κατοστάρικα το χρόνο”;


Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι “το τζάμπα είναι κατάρα. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τζάμπα. Ας εξαιρούνται οι άποροι, ας εξαιρεθούν οι αριστούχοι και ούτω καθεξής… Κάνε το λογαριασμό και να δείτε ότι αξίζει τον κόπο”.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Στην πρόταση αυτή δε συμφώνησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.


Η επικεφαλής της παράταξης “Ανοικτή Πόλη” (ΣΥΡΙΖΑ) Ρία Καλφακάκου υποστήριξε ότι “είναι πολύ σοβαρό λοιπόν να δούμε εάν μπορούμε να επιβαρύνουμε την ελληνική οικογένεια με επιπλέον χρήματα όπως είναι τα 200, 300, 500, 1000 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο να δώσουν ακόμα και αυτά τα 200 με 300 ευρώ”. Άφησε ανοικτή τη συζήτηση για την επιβολή τέλους στα μεταπτυχιακά, υπό προϋποθέσεις, όπως είπε, μιλώντας γενικά και για δίδακτρα: “(να δούμε) Με ποιες προϋποθέσεις θα υπάρχουν τα δίδακτρα και ποιοι θα εξαιρούνται των διδάκτρων”, πρόσθεσε.


Κάθετη ήταν η διαφωνία του Γ. Δελλή, της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” (ΚΚΕ) ο οποίος χαρακτήρισε “λαγό” της κυβέρνησης τον Γιάννη Μπουτάρη: “Ο κύριος δήμαρχος επανέφερε για μία ακόμα φορά την πρότασή του, γινόμενος εκ νέου λαγός της αντίληψης εκείνης η οποία ανοιχτά πια βάζει στην ελληνική κοινωνία Το ζήτημα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια στις προπτυχιακές σπουδές”, είπε.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των “Εντάξει”, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, πρότεινε “να αφήσουμε και μία παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνει μία σημαντική και σοβαρή συζήτηση, να κληθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, να γίνει ζήτηση στο Δημαρχείο, για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πανεπιστήμιο την επόμενη μέρα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Για το πώς μπορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τα πανεπιστήμια να χτίσουν ένα νέο όραμα για τους νέους, με βάση την επιχειρηματικότητα”.


Διαφωνίες για τη συγχώνευση


Ο Γιάννης Μπουτάρης διατύπωσε αντιρρήσεις για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με σχολές των ΤΕΙ, με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που χαρακτήρισε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης “θιασώτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων που βλέπει δήθεν διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και όχι τη μετεξέλιξη του, που δημιουργεί νέα δυναμική στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης”.


“Δε θέλουμε στη Θεσσαλονικη πανεπιστήμια για να βοηθήσουν την οικονομία όπως παλιά κάναν τα στρατόπεδα και τώρα είχε γεμίσει η Ελλάδα με πανεπιστήμια και δεν ξέρω εγώ με τι άλλο”, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:


“Αυτά να κοιτά ο κ. Γαβρόγλου και όχι να υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια”.


Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Γ. Δελής, που πήρε το λόγο αργότερα, χαρακτήρισε “ανούσια κόντρα” τη διαμάχη Μπουτάρη – Γαβρόγλου “διότι επί της ουσίας δεν διαφωνούν και οι δύο επιδιώκουν την επιχειρηματικότητα του πανεπιστημίου”, όπως είπε χαρακτηριστικά.