Ποικίλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η δημοσκόπηση της εφημερδίας “Μακεδονία” για το δήμο Θεσσαλονίκης.



Σύμφωνα με τα ευρήματα της Δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία To The Point (του πρώην γ. διευθυντή της ΕΡΤ3 και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δ. Κατσαντώνη) ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των διεκδικητών. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ταχιάος συγκεντρώνει το 18,1%, ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου με 12,5%, ο Γιώργος Ορφανός με 6,9%, ο Σπύρος Βούγιας με 5,9% καί ακολουθούν οι Κ. Ζέρβας με 4,5%, Π. Ψωμιάδης με 3,4%, Γρ. Ζαρωτιάδης ,με 2,7%, Σ. Ζαριανόπουλος επίσης με 2,7#, Μ. Κυριζίδης με 1,7%, X. Αηδονόπουλος με 1,4% και Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,3%.



Οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί και -στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών- στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και αγγίζουν ποσοστό της τάξης του 27,2%.


Όοον αφορά τις θετικές ψήφους για τα πρόσωπα που προτίθενται να εκτεθούν στον κεντρικό δήμο της πόλης, η κατάταξη είναι διαφορετική και προηγείται ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος συγκεντρώνει το 38,8% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης των πολιτών, ακολουθεί ο Νίκος Ταχιάος με 31,4%, ο Γιώργος Ορφανός με 30,4% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με 29,8%.


Εκπλήξεις στην κομματική προέλευση


Όσον αφορά την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων ανάλογα με τον υποψήφιο που επιλέγουν, οι εκπλήξεις είναι μεγάλες. Το 35,3% των ψηφοφόρων του Ν. Ταχιάου ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, το 47,9% Ένωση Κεντρώων, το 41,4% ΑΝΕΛ καί το 31,8% Ποτάμι. Αντιστοίχως το 29,1% όσων ψήφισαν ΑΝΕΛ λένε «ναι» στη Νοτοπούλου, ποσοστό που πέφτει στο 15,2% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή την προτιμούν περισσότερο οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και λιγότερο οι σύντροφοί της. Επιπλέον καταγράφεται ένα 14,6% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2015 να βλέπει με θετικό μάτι τη Νοτοπούλου για δήμαρχο.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των ψήφων ως προς το φύλο και την ηλικία των ψηφοφόρων. Ο Νίκος Ταχιάος κάνει θραύση στις γυναίκες, όπου λαμβάνει ποσοστό 23,1%. Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου περνάει περισσότερο στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών και ο Γιώργος Ορφανός είναι πιο δυνατός στις ηλικίες μεταξύ 55 και 64 ετών.


Πρόκειται για ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ που έγινε στο δήμο Θεσσαλονίκης σε δείγμα 520 ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, όλοι ψηφοφόροι στον κεντρικό δήμο. Η έρευνα ολοκληρώθηκε μεταξύ 25 και 29 Ιανουάριου 2019 –δεν είχε ανακοινωθεί η κίνηση του Πέτρου Λεκάκη και των υπολοίπων της “Πρωτοβουλίας”.


Οι αντιδράσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσίευση της δημοσκόπησης “πάγωσε” αρκετά στρατόπεδα υποψηφίων. Κάποιοι την αμφισβήτησαν έντονα, κάποιοι, όπως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχαν φροντίσει να δημοσιοποιήσουν την αντίδρασή τους όταν, ακόμη, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης περνούσαν, από στόμα σε στόμα, ως φήμη.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους περισσότερους έκανε μεγάλη εντύπωση το ποσοστό της Κατερίνας Νοτοπούλου, για την οποία, οι ανθυποψήφιοί της περίμεναν ότι θα έχει υποστεί τη φθορά της κυβερνητικής της θέσης. Το αντίθετο, όμως, φαίνεται πως η δραστηριότητά της ως υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) της προσθέτει πόντους, αντί να της αφαιρεί.


Οι υποψήφιοι επισήμαναν, ακόμη, ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τείνουν να σχηματιστούν δύο πόλοι, με την εξουδετέρωση άλλων φωνών.


Την αντίδρασή του εξέφρασε, μέσω των σόσιαλ μίντια, ο Νίκος Ταχιάος. Όπως ανάρτησε, η δημοσκόπηση είναι εργαλείο και αυτό που διαβάζει στα αποτελέσματά της “είναι μια θερμά ενθαρρυντική υποδοχή της υποψηφιότητάς μου που μπήκε στην «αρένα» με αρκετά περιπετειώδη τρόπο και μία αναπόφευκτη χρονική υστέρηση στην παρουσία μου κι ενώ ακόμη επικρατεί σύγχυση σχετικά με τα πρόσωπα και τις στηρίξεις σε ένα μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικιών”.


Επισημαίνει πως “οι εκλογές δεν κρίνονται ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε τελειώνουν πριν πέσει και η τελευταία ψήφος στην κάλπη”, ευχαριστεί τους συμπολίτες του, κρατά, όπως λέει, τις γνώμες τους κυρίως “για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την πόλη ο πιθανός κατακερματισμός σε παρατάξεις του ενός ή των δύο συμβούλων” και τονίζει: “Αυτό το τελευταίο δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι απλώς η εκλογή μου ως δημάρχου, αλλά η εκλογή μιας μεγάλης και δημιουργικής ομάδας. Θα πετύχουμε και σ’ αυτόν”.


Αντιθέτως, πλήρης ηρεμία επικρατούσε στο “στρατόπεδο” του Πέτρου Λεκάκη. Η υποψηφιότητά του και η στήριξή του από πολλά στελέχη της “Πρωτοβουλίας” του Γιάννη Μπουτάρη ανακοινώθηκε με τη λήξη της συγκεκριμένης δημοσκόπησης κι ευελπιστούν ότι, στη νέα μέτρηση, θα ΄χουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ένα ικανό ποσοστό που θα τους τοποθετεί στις πρώτες θέσεις του πίνακα.