Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ έφερε για πρώτη φορά δημοσίως αντιμέτωπους τους πρώην συγκυβερνήτες Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο –λίγο πριν ο δεύτερος διαγράψει τον Παπαχριστόπουλο και διαλύσει, έτσι την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον εκτέλεσε κοινοβουλευτικά, για να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα τον ευγνωμονεί που δεν τον άφησε να γίνει… Αντώνης Σαμαράς.

Οι δύο πρώην συγκυβερνήτες αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις, αλλά… και στίχους, σε ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ που έμοιαζε περισσότερο με καυγαδάκι ερωτευμένων παρά με σύγκρουση δύο αρχηγών των οποίων οι δρόμοι χώρισαν για ένα θέμα που άπτεται βασικών αρχών των δύο κομμάτων και έχει προκαλέσει οργή στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι το Μακεδονικό.

Μάλιστα, στον Αλέξη Τσίπρα αφιερώθηκε σχεδόν ολόκληρη η ομιλία του Πάνου Καμμένου, ο οποιός τελικά δεν είπε κουβέντα για το «καυτό» ζήτημα των εκβιασμών και μηνύσεων με τον Νίκο Νικολόπουλο, με φόντο την προσπάθεια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος, αφού επιβεβαίωσε ότι θα διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τόνισε με όλους τους τρόπους ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά ως πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, η οποία διαλύεται. Κατήγγειλε, δε, τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι τον εκτέλεσε κοινοβουλευτικά, με στόχο να τον φιμώσει. Παράλληλα τον κατήγγειλε ότι εξαγόρασε βουλευτές για να επιτύχει την κυβερνητική πλειοψηφία των «151».

Η απάντηση του πρωθυπουργού


Την απάντηση του πρωθυπουργού προκάλεσε η δριμεία επίθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Παίρνοντας τον λόγο πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να απαντήσει με… στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο. «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες» τόνισε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τους στίχους του Καβάφη από το ποίημά του “Η πόλις”.

«Θα με ευγνωμονείτε που δεν σας άφησα να ρίξετε την κυβέρνηση. Θα με ευγνωμονείτε που δεν επέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.


Διαγράφηκε ο Παπαχριστόπουλος


Κατατέθηκε στο πρόεδρο της Βουλής λίγα λεπτά μετά την ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, η διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).

Αυτό σημαίνει ότι η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαλύεται καθώς δεν αριθμεί πέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν υπό την κομματική σημαία του.

Την διαγραφή ο Πάνος Καμμένος μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια είχε προαναγγείλει από το πρωί μέσω twitter. Δικαιολογώντας μάλιστα γιατί δεν διέγραψε από το πρωί τον κ. Παπαχριστόπουλο, όπως είχε πει, ο κ. Καμμένος είπε ότι αν έπραττε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μιλήσει ως πρόεδρος ΚΟ.