Στις 6 Μαΐου 1876 όχλος μουσουλμάνων κατέσφαξε στο Σαατλί τζαμί της Θεσσαλονίκης τον επίτιμο πρόξενο της Πρωσίας Ερρίκο Άμποτ και το Γάλλο πρόξενο Jules Moulin. 


Αφορμή υπήρξε η απαγωγή την προηγούμενη μέρα από ομάδα Ελλήνων μιας νεαρής χριστιανής , της Στεφάνας, από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέψουν τον εξισλαμισμό της. 

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων είχε ο Emin εφέντης, μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου του βιλαετίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θέλησε να εντάξει την κοπέλα στο χαρέμι του. Αντιδρώντας στην απαγωγή της, ξεσήκωσε τους φανατικούς μουσουλμάνους με αποτέλεσμα τα όσα συνέβησαν στο Σαατλί τζαμί. 

Η σφαγή αυτή συντάραξε τη Θεσσαλονίκη και την Ευρώπη ενώ παράλληλα επίδρασε πολύ αρνητικά στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.


Την ιστορία αυτή, της αρπαγής της Στεφάνας κα τα όσα θλιβερά γεγονότα ακολούθησαν, στη Θεσσαλονίκη του 1876, αφηγήθηκαν και σχολίασαν οι 


• Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας


• Άγγελος Χοτζίδης, Ιστορικός - Νομικός, Γεν. Γραμματέας Σωματείου "Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα" και ο 

Γιάννης Μέγας, Πολιτικός Μηχανικός - Συλλέκτης, Συγγραφέας, στην παρουσίαση του βιβλίου του τελευταίου "Η σφαγή των προξένων" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου,στο κατάμεστο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.