Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.



Το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» πήρε τον δρόμο για την Ολομέλεια μετά τη θετική εισήγηση που έλαβε από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην Ε.Ε.


Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» γιατί έρχεται σε συνέχεια «μίας συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, καθώς είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».


«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σημείωσε ακόμη «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».



Από το naftemporiki.gr