Γεμάτη αγκάθια φέρεται πως θα είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να θέσει στην ατζέντα ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα.



Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγες μόλις ώρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και τα «νησιά» – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» αλλά μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνιστώσες, Πομάκους, Ρομά και Τούρκους. Όσον αφορά τα νησιά, η ελληνική πολιτεία αρνείται οιαδήποτε αμφισβήτηση του status τους.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μικρή πρόοδος, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ή αποτελούν πηγή έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο Θάλασσα.


Από το ThePresident