Το μήνυμα ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», αλλά «αυτόβουλη υποχρέωση» των κυβερνήσεων,
έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς την Άγκυρα, κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Το μήνυμα που θέλω να αναδείξω από τον ιστορικό αυτό τόπο είναι ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διενέξεως αλλά μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς» είπε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας τη «μεγάλη συγκίνηση και χαρά» του για την επίσκεψή του. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι θρησκείες των δύο λαών, αλλά και οι δύο μειονότητες, η μουσουλμανική στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία, «πρέπει να αποτελέσουν όχι πεδίο διαμάχης, αλλά γέφυρες» ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε κάθε μία χωρα ξεχωριστά» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλη υποχρέωση και απόδειξη ότι είμαστε κράτη που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών».
Δήλωσε επίσης χαρούμενος γιατί διαπίστωσε ότι η παρουσία του στη Χάλκη «δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά  αντικείμενο ελπίδας, χαράς και θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».
Αναφερόμενος τόσο στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, όσο και στην Αγία Σοφία, στην οποία ξεναγήθηκε το πρωί είπε πως πρόκειται για «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» που «ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα» και είναι οικουμενικά.
naftemporiki,gr