Τσακαλώτος: Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμόΓια έναν έντιμο συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στη Δράμα, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στην ανατολική Μακεδονία.


"Δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας συμβιβασμός, όπου σε ένα συμβιβασμό κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Αν ήταν εντελώς ίδιο το πρόγραμμα με το 2014 δε θα γινόταν συμβιβασμός. Θεωρώ πάντως ότι ήμασταν έντιμοι. Κάναμε αυτόν των συμβιβασμό και αντιθέτως με το τι έγινε το 2012, εμείς πήγαμε απευθείας σε εκλογές το Σεπτέμβριο, άρα το πρόγραμμά μας με όσα κάναμε συμβιβασμό, με όσα θέλαμε να προωθήσουμε, το γνώριζε ο ελληνικός λαός", είπε.

Υποστήριξε ότι τα δυο τελευταία χρόνια που υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα παρατηρήθηκε αύξηση του εισοδήματος και των μεσαίων στρωμάτων. "Δεν έχουμε κρύψει ποτέ", τόνισε, "τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και σταδιακά προχωράμε σε προτεραιότητες ώστε να τα διορθώσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μειώσαμε 10% τον ΕΝΦΙΑ για φέτος και 20% για τον επόμενο χρόνο, αυτό το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ότι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης που η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Ούτε παροχολογίες, ούτε μεγάλα λόγια. Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε αυτά ξοδέψαμε", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη διεκδίκηση επιδομάτων - αναδρομικών και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και πως προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: "Πρέπει να αποφασίσουμε ποιες από αυτές χρειάζονται εφάπαξ πληρωμή, ποιες θα είναι μόνιμα αυξημένες δαπάνες, έχουμε συζητήσει με του θεσμούς, έχουμε κάνει σχέδια για το πως θα τα αντιμετωπίσουμε και όταν ωριμάσει ο χρόνος και είμαστε έτοιμοι θα δοθούν απαντήσεις".

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων ο κ. Τσακαλώτος, σχολίασε:

"Βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέο χρήμα. Εμείς, θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία. Για τα κόκκινα δάνεια κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ο νόμος Κατσέλη είναι και το σύστημα εγγυήσεων που έχουμε στείλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού να το κοιτάξει και για το οποίο όλες οι τράπεζες είπαν ότι θα βοηθήσουνε, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας. Λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν μετά να χρηματοδοτήσουν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι... γίνονται επενδύσεις! "Την περσινή χρονιά είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις στα λιμάνια, στα οδικά δίκτυα, στην ενέργεια. Έρχονται επενδυτικά σχέδια στο άμεσο μέλλον όπως είναι η ΑΡΙΑΔΝΗ που θα ενώσει την Αττική με την Κύπρο που είναι ένα τεράστιο έργο με ευρωπαϊκά πρότυπα πολύ προχωρημένα. Αλλά για εμάς δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής, γιατί είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς αυτές. Για το λόγο αυτό φέρνουμε το Μάρτιο νομοσχέδιο για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και για μικροχρηματοδοτήσεις. Κάνουμε πάρα πολλές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία" τόνισε.

Τέλος, παρομοίασε την οικονομική κατάσταση της χώρας με αυτήν που θα είχε μετά από πόλεμο!
"Μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, είναι μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης παρά μόνο σε πόλεμο έχουμε αντίστοιχες χώρες που παρουσίασαν μείωση του εισοδήματος. Εμείς λοιπόν δε θριαμβολογούμε, γνωρίζουμε καλά ότι ο πολύς κόσμος ζορίζεται", είπε.

Σχόλια