Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με αφορμή τη «Γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές δυνάμεις που εντάσσονται στην Κεντροαριστερά, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο.

Αρχικά και σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ  με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο κ. Χριστοδουλάκης αφού χαρακτήρισε τη «Γέφυρα» ως «Γέφυρα των στεναγμών», έκανε λόγο για «τελευταία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης του Τσίπρα». «Στην πράξη ουσιαστικά μιλάμε για μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια προσωπικής διάσωσης του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν οι βουλευτές του, οι οποίοι τέσσερα χρόνια ψηφίζουν τα πάντα για να διατηρήσουν την καρέκλα, θα τους ψάξει μόνο και μόνο για να διασφαλίσει την επιβίωσή του την επόμενη μέρα. Και γιατί το λέω αυτό: Γιατί δεν είναι δυνατόν, να μιλάμε για υποτιθέμενα προοδευτικά μέτωπα, όταν αυτά δεν έχουν καμία πραγματική ανταπόκριση στην πράξη;» διερωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί που αντιπολιτεύτηκαν με όρους “κρεμάλες” και «γερμανοτσολιάδες” έχτισαν πολιτικές καριέρες στο βωμό της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, δίχασαν την κοινωνία. Πήραν την εξουσία, πήγαν χέρι-χέρι με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, τα ακραία δεξιά στοιχεία και τα υπολείμματα τα οποία ακόμη και σήμερα αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία, εφάρμοσαν την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική».

«Τα ανοίγματά τους έχουν την απάντησή μας»

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε επίσης πως: «Δεν γίνεται όταν το προοδευτικό σου μέτωπο περιλαμβάνει τον κ. Πολάκη, τον κ. Κουίκ, την κ. Κουντουρά, τον κ. Παπαχριστόπουλο, την κ. Παπακώστα, την κ. Μεγαλοοικονόμου, αυτό το συνονθύλευμα που είναι η κυβερνητική πλειοψηφία σήμερα, να μας κάνουν δήθεν ανοίγματα. Τα ανοίγματα αυτά θα έχουν απάντηση από εμάς με ένα προοδευτικό σχέδιο για τα προβλήματα της χώρας μας, αυτά που αφορούν πραγματικά τους Έλληνες πολίτες».

Σε ερώτηση για τη μετακίνηση του κόσμου που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης απέδωσε την πράξη αυτή σ την κρίση. «Η μετακίνηση συντελέστηκε μέσα στην κρίση, ακριβώς γιατί αναλάβαμε ένα πολιτικό κόστος, δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που πραγματικά μας αναλογούσε. Εμείς παραλάβαμε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ και βάλαμε πλάτη μόνοι μας, με όλους τους άλλους τότε να χτίζουν πολιτικές καριέρες με τα Ζάππεια και στις πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή. Ήμασταν οι μόνοι που βάλαμε πλάτη για να μην καταστραφεί η χώρα και πιστεύω ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης, αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται. Όταν τελείωσαν οι ψεύτικες ελπίδες και οι υποσχέσεις και κατέρρευσαν με κρότο, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ποιοι στάθηκαν πραγματικά προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτώμενος για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις πρόσφατες μετακινήσεις στελεχών προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος απάντησε πως: «Η μετακίνηση ψηφοφόρων για μένα έχει ακριβώς την αντίθετη ροή και αυτό φαίνεται σε όλες μας τις γεμάτες αίθουσες. Ο κόσμος είναι εδώ και ανασυγκροτεί ξανά τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Και αυτό θα φανεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Υπάρχουν δύο επίπεδα: υπάρχει το επίπεδο κορυφής με έναν ντίλερ πρωθυπουργό ο οποίος εξαγοράζει τους πρόθυμους να τον στηρίξουν, δίνοντάς τους υπουργικές θέσεις και καρέκλες, και υπάρχει και η κοινωνική βάση», ενώ σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστούν οι πολιτικές μετακινήσεις, σχολίασε το παράδειγμα του Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα και λίγες μέρες μετά, βρέθηκα να είναι στο πλευρό του. «Η μετακίνηση του Μωραΐτη ο οποίος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό λίγες ημέρες πριν πάει με το μέρος του, δίνει την καταφανέστατη απάντηση για τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί ο καθένας για να κάνει τις επιλογές του. Είναι χαρακτηριστικά πολιτικής εξαγοράς. Εμείς λέμε το εξής απλό σε όλους: Αν υπάρχουν και άλλοι αμοραλιστές, κυνηγοί καρέκλας, πρόθυμοι να βάλουν πλάτη στην προσωπική διάσωση του Τσίπρα, να το κάνουν. Και να μας αφήσουν εμάς να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει, που είναι η επαφή με την κοινωνία, η παρουσίαση των δικών μας θέσεων και προτάσεων. Αυτό το συνονθύλευμα της κυβέρνησης δεν μπορεί να δώσει λύση στους Έλληνες. Η χώρα δεν έχει βγει ακόμα οριστικά από την κρίση και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας, η οποία αγκαλιάζει την παράταξη και αυτό θα φανεί στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και το ψηφοδέλτιο

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής ενημέρωσε πως «το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθεί 30-31 Μαρτίου, ενώ οι δικές μας εκλογές (σ.σ. για την ανάδειξη των μελών του συνεδρίου) θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου». Σχετικά με το αν θα ανακοινωθεί σύντομα όλο το ψηφοδέλτιο της παράταξης, ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Εκτιμώ ότι μέχρι το Συνέδριο θα καταλήξουμε και στο υπόλοιπο των ψηφοδελτίων μας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ευρωεκλογές».

Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε πως ο Γιώργος Παπανδρέου «θα είναι ένας από τους υποψήφιούς μας στις επόμενες ευρωεκλογές, ενώ το ψηφοδέλτιό μας συγκροτήθηκε και θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».