«Αυτές είναι πτυχιούχοι στην κλεψιά. Αισθάνομαι θυμό γιατί εκμεταλλεύτηκαν το φιλότιμο μου για να μου κλέψουν τα χρυσαφικά μας ,τα οικογενειακά μας κειμήλια μας» Με αυτά τα λόγια μια 82χρονη περιγράφει την περιπέτεια της που έζησε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου όταν συνάντησε 2 γυναίκες στην είσοδο της πολυκατοικίας την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με πολύ ευγένεια οι 2 απατεώνισσες έπιασαν την κουβέντα με την ευγενέστατη ηλικιωμένη λέγοντας ότι ψάχνουν για σπίτι στην γειτονία. Στην συνέχεια της ζήτησαν να ανέβουν στο διαμέρισμα της για να πάνε στην τουαλέτα καθώς της είπαν ότι είναι έγκυος η μια από τις δυο γυναίκες.

Μόλις μπήκαν στο σπίτι της 82χρονης η μια γυναίκα πήγε προς της τουαλέτα και η δεύτερη με την μέθοδο της απασχόλησης κάθισε στο σαλόνι μιλώντας για την ζωή της λέγοντας της μάλιστα ότι δουλεύει στο Θεαγένειο και διάφορα ψεύτικα στοιχεία προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ηλικιωμένης.

Το σχέδιο τους μπήκε σε εφαρμογή και η υποτιθέμενη «έγκυος» κατευθύνθηκε προς την κρεβατοκάμαρα εντόπισε τα χρυσαφικά της ηλικιωμένης που κατά δήλωση της ξεπερνούσαν τα 12.000 Ε και αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους έφυγαν σαν κυρίες με τους κόπους μιας ζωής.

«Φεύγοντας με ευχαρίστησαν και μου είπαν θα περάσουμε ξανά για καφέ. Εγώ δεν κατάλαβα το παραμικρό. Μετά από 2 βδομάδες τα παιδιά μου ανακάλυψαν ότι έλειπαν τα κοσμήματα. Τι κόσμος είναι αυτός. Εκμεταλλεύτηκαν την καλοσύνη μου» μας είπε με παράπονο η 82χρονη γιαγιά που συναντήσαμε στο τμήμα ασφάλειας Πλατείας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη όπου είχε ολοκληρώσει την καταγγελία της στους αστυνομικούς.

Κυριακή πρωί γύρω στις 10.30 και η αίθουσα αναμονής στο Τμήμα Ασφάλειας του ήταν γεμάτη καθώς και άλλα θύματα διαρρήξεων και κλοπών περίμεναν την σειρά τους. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η ανέχεια έχουν «γεννήσει» απάτες της εποχής που στόχο έχουν το γρήγορο έστω και μικρό κέρδος και σε πολλές περιπτώσεις με θύματα ανυποψίαστους ηλικιωμένους.

Η μικροεγκληματικότητα στο κέντρο καλά κρατεί και οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους η εξαπάτησης τους γιατί οι επιτήδειοι είναι πολλοί.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Χ.Α.