Απίστευτο αυτογκόλ δέχτηκε, απόψε, η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, στην ψήφιση του νέου Οργανισμού (σ.σ. ουσιαστικά πρόκειται για το οργανόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών) στο δήμο Θεσσαλονίκης!



Ενώ η διοίκηση είχε όλη την ευχέρεια να αποσύρει το θέμα, να διαχωρίσει την ψήφιση του Οργανισμού από την έγκριση συνέχισης του έργου Βοήθεια στο Σπίτι και, να ψηφιστεί το δεύτερο, καθώς στον Οργανισμό αντιδρούσαν σχεδόν άπαντες, προτίμησε να επιμείνει. Έτσι, 23 δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν αρνητική ψήφο, ένας ψήφισε λευκό και 15 υπέρ.


Κατά του νέου Οργανισμού ψήφισαν οι Τελίδης, Τζούτζια. Τανιμανίδου (της Πρωτοβουλίας), Ζεϊμπέκης, Κούβελας, Δημητριάδης, Γωγάκος (των Εντάξει)  Καλφακάκου Αβαρλής, Αγαθαγγελίδου (της Ανοικτής Πόλης), Κωνσταντινίδης  (Λαϊκή Συσπείρωση), Ματθαιόπουλος, Ζαρογιάννη (της Ελληνικής Αυγής), Αϊβάζογλου (των Γειτονιών σε Δράση),  Στεργίου (της Συμμαχίας Πολιτών) και οι Ανεξάρτητοι Ράπτης, Αβραμίδου, Κυριζίδης, Αρβανίτης, Αβραμόπουλος και  Ζέρβας. Υπέρ ψήφισαν οι της Πρωτοβουλίας Μπαρμπουνβάκης, Πέγκας, Φωτίου, Αγγελίδου, Μπεσσανσών, Ασλανίδου, Δημαρέλος, Λεκάκης, Χρυσίδου, Παπάς, Ρανέλα, Διαμαντάκης, Άγιος, Ακριτίδου και Τιτόπουλος. Λευκό ψήφισε ο κ. Κιοσσέογλου (επίσης της Πρωτοβουλίας).


Η συζήτηση για τον Οργανισμό έγινε εν μέσω αντιδράσεων από εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.


Ο Γιάννης Μπουτάρης, με το γνωστό του στίλ, πριν την ψηφοφορία, είχε δηλώσει: «Αν δεν περάσει φυσικά θα στεναχωρηθώ αλλά δεν θα σκάσω κιόλας. Δεν θα πεθάνω από την πίκρα μου. Δεν προσβάλλετε το δήμο. Τον ίδιο τον εαυτό σας προσβάλλετε. Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο δήμο».


Ο εισηγητής της διοίκησης, αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Φωτίου, έκανε λόγο για πολύχρονη διαβούλευση: «Δυο χρόνια διαβούλευση και διαδοχικών σχεδίων για τον Οργανισμό. Το τεράστιο μέρος έγινε με την συναίνεση των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες συμφώνησαν ενώ οι συνδικαλιστές διαφωνούν. Είναι ένας πολύ καλός Οργανισμός, καθώς βάζει τον δίνω να λειτουργήσει καλύτερα», τόνισε ο κ. Φωτίου.


Για εμμονή της διοίκησης του δήμου έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Φούντας πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Θεσσαλονίκης. «Μπορεί αν προχωρήσετε στη θετική ψήφιση να προφτάσει το σχέδιο του Οργανισμού να γίνει ΦΕΚ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που είναι η τελευταία μέρα του πρώτου εξαμήνου του έτους που λήγει η θητεία σας, όμως, όλες οι συνέπειες θα λάβουν χώρα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας αυτής της διοίκησης. Αυτό το γεγονός δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την εσπευσμένη αυτή ενέργεια της διοίκησης τόσο από άποψη αναγκαιότητας όσο και άποψη σκοπιμότητας. Γιατί άραγε αυτή η εμμονή ενώ υπάρχει η σθεναρή αντίσταση εργαζομένων και στελεχών του δήμου;», τόνισε χαρακτηριστικά.


Για Οργανισμό έκτρωμα μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος από τους «Εντάξει» Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος τόνισε ότι η παράταξή του έχει εκφράσει την αντίθεσή της. «Είναι ένα έκτρωμα και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον. Είναι πρωτοφανές μια εισήγηση να συγκεντρώνει την καθολική αντίρρηση όλων των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Κούβελας.


«Δεν βλέπω τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητος άμεσα ένας νέος κανονισμός. Δεν είναι εμφανές το ισχυρό διακύβευμα που μας κάνει να βιαζόμαστε να φτιάξουμε ένα νέο οργανισμό. Συναντά την καθολική αντίδραση όλων των συλλόγων των εργαζομένων. Η διαβούλευση δεν έγινε με τον τρόπο και τον χρόνο που θα έπρεπε, έτσι, για τους λόγους αυτούς, δεν νιώθουμε σίγουροι για το τι έρχεται αλλά και για ποιον λόγο συμβαίνει τόσο εσπευσμένα», τόνισε η Ρία Καλφακάκου από την «Ανοιχτή Πόλη».


Είμαστε κατά του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και υπέρ της Βοήθειας στο Σπίτι», τόνισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση. Όπως εξήγησε, «ο εσωτερικός κανονισμός έρχεται να εξυπηρετήσει πως ο δήμος θα επιτελέσει λειτουργίες που έχουμε καταγγείλει ως παράταξη».