Από την 1η Νοεμβρίου 2018 καταναλωτές στη Γερμανία μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συλλογική αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για το σκάνδαλο ρύπων (γνωστό και ως Dieselgate).

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τότε που θεσμοθετήθηκε το νέο αυτό ένδικο μέσο, περισσότεροι από 80.000 οδηγοί αυτοκινήτων diesel στη Γερμανία δήλωσαν συμμετοχή στην ομαδική αξίωση καταναλωτών κατά της Volkswagen και άλλων εταιριών του ομίλου (Audi, Seat και Skoda).
Αν και προς το παρόν μια τέτοια νομική διαδικασία δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα και για τους Έλληνες οδηγούς οχημάτων που επηρεάζονται από το εν λόγω σκάνδαλο να συμμετάσχουν σε συλλογική αγωγή που θα εκδικαστεί στη Γερμανία.
Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων που θα συμμετάσχουν) δε θα επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα, αφού η γερμανική οργάνωση καταναλωτών VZBV, η οποία χρηματοδοτείται από το γερμανικό δημόσιο αναλμβάνει το σύνολο των εξόδων. Μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δίσταζαν να κινηθούν δικαστικά κατά της VW εξαιτίας των εξόδων που θα έπρεπε να καταβάλουν.
Με αυτόν τον τρόπo σχεδόν 30.000 Έλληνες καταναλωτές, ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν από την παράνομη πράξη της VW, την πλαστοποίηση δηλαδή των τιμών των ρύπων.
Η συμμετοχή στο συλλογικό αυτό αίτημα είναι μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς τα Γερμανικά δικαστήρια επιδικάζουν στα θύματα του σκανδάλου diesel υψηλότερες αποζημιώσεις από ό,τι επιδικάζουν οι Έλληνες δικαστές.
Ενώ οι Έλληνες δικαστές για παράδειγμα σε ιδιοκτήτη οχήματος VW polo (1,6) επιδίκασαν αποζημίωση 5.200 Ευρώ (Υπ’ αριθμ. 5286/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών), σε μία παρόμοια υπόθεση ενώπιον των Γερμανικών δικαστηρίων ο καταναλωτής θα μπορούσε να κερδίσει αποζημίωση ύψους 8.500 Ευρώ, αν όχι υψηλότερη.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων μπορούν να απευθύνουν για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν νομική συμβουλή στο δίκτυο Diesel-Gate (http://diesel-gate.gr/), ένα δίκτυο Γερμανών και Ελλήνων δικηγόρων που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξειδικεύονται στο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή.
Το δίκτυο Diesel-Gate ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στην υπόθεση του σκανδάλου diesel και αναλαμβάνει να τους δηλώσει ως ενάγοντες στην επικείμενη εκδίκαση της συλλογικής αγωγής στην Γερμανία, εφόσον το όχημά τους επηρεάζεται από το σκάνδαλο ρύπων. Μία λίστα με όλα τα επηρεαζόμενα οχήματα θα βρείτε εδώ.