Ευκαιρίες για Έλληνες ρυζοπαραγωγούς μετά την επιβολή δασμών από την ΕΕ στο εισαγόμενο ρύζι

Προοπτικές ανοίγονται Ελληνες ορυζοκαλλιεργητές, μετά την απόφαση επιβολής δασμών στο εισαγόμενο ρύζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη τριετία.


Αυτό τόνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η Γεωργία Κωστηνάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ), του Συνδέσμου που με 15 μέλη επιχειρήσεις εκπροσωπεί σχεδόν το 100% των ορυζόμυλων στην Ελλάδα.

Όπως είπε, "στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν οι διπλάσιες ποσότητες ρυζιού", ενώ ταυτόχρονα με την επιβολή δασμών ανοίγουν , εκ νέου, οι βόρειες αγορές που είχαν χαθεί.

Όπως εξήγησε, "το παραγόμενο επεξεργασμένο προϊόν στην Ελλάδα είναι 145.000 τόνοι, ενώ η Ελλάδα ως χώρα καταναλώνει περί τους 50.000 τόνους". Πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι στην τέταρτη θέση των ρυζοπαραγωγών χωρών της ΕΕ σε μια ετήσια παγκόσμια παραγωγή επεξεργασμένου ρυζιού που φθάνει τους 503.000.000 τόνους και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού παγκοσμίως φθάνει στα 54 κιλά.

Για τα ειδικά χαρακτηριστικά της "Ελλάδας η κ. Κωστηνάκη τόνισε πως το ρύζι στη χώρα μας "καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να αντιπροσωπεύουν το 92% της συνολικής εγχώριας παραγωγής". Φέτος έχουν καλλιεργηθεί 270.000 στρέμματα.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης σε ρύζια τύπου καρολίνα και γλασέ με το 75% της παραγωγής να αφορά αυτό το ρύζι, ενώ το υπόλοιπο 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής είναι τύπου “νυχάκι”. Σήμερα η ελληνική παραγωγή αφορά κύρια το πρώτο είδος, το Japonica, "το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξάγεται", όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας.

Σχόλια