Προοπτικές ανοίγονται Ελληνες ορυζοκαλλιεργητές, μετά την απόφαση επιβολής δασμών στο εισαγόμενο ρύζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη τριετία.


Αυτό τόνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η Γεωργία Κωστηνάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ), του Συνδέσμου που με 15 μέλη επιχειρήσεις εκπροσωπεί σχεδόν το 100% των ορυζόμυλων στην Ελλάδα.

Όπως είπε, "στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν οι διπλάσιες ποσότητες ρυζιού", ενώ ταυτόχρονα με την επιβολή δασμών ανοίγουν , εκ νέου, οι βόρειες αγορές που είχαν χαθεί.

Όπως εξήγησε, "το παραγόμενο επεξεργασμένο προϊόν στην Ελλάδα είναι 145.000 τόνοι, ενώ η Ελλάδα ως χώρα καταναλώνει περί τους 50.000 τόνους". Πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι στην τέταρτη θέση των ρυζοπαραγωγών χωρών της ΕΕ σε μια ετήσια παγκόσμια παραγωγή επεξεργασμένου ρυζιού που φθάνει τους 503.000.000 τόνους και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού παγκοσμίως φθάνει στα 54 κιλά.

Για τα ειδικά χαρακτηριστικά της "Ελλάδας η κ. Κωστηνάκη τόνισε πως το ρύζι στη χώρα μας "καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να αντιπροσωπεύουν το 92% της συνολικής εγχώριας παραγωγής". Φέτος έχουν καλλιεργηθεί 270.000 στρέμματα.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης σε ρύζια τύπου καρολίνα και γλασέ με το 75% της παραγωγής να αφορά αυτό το ρύζι, ενώ το υπόλοιπο 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής είναι τύπου “νυχάκι”. Σήμερα η ελληνική παραγωγή αφορά κύρια το πρώτο είδος, το Japonica, "το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξάγεται", όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας.