Περισσότερα εκλογικά τμήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το Μάιο θα διεξαχθούν… τετραπλές εκλογές: Για τους δήμους, τις δημοτικές κοινότητες, τις περιφέρειες, την Ευρωβουλή.



Με επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση  ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουν άμεσα  βελτιώσεις και συμπληρώσεις των εκλογικών διατάξεων του Ν. 4555/2018 («Κλεισθένης-1»), βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (26 Μαΐου / 2 Ιουνίου 2019).


Επισημαίνει ότι παρότι ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιώσεις στο κείμενο του Ν. 4555/2018 μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.


Απευθύνει θερμή παράκληση στον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση να καταβληθεί κάθε  υπουργό δυνατή προσπάθεια ώστε οι όποιες βελτιώσεις - συμπληρώσεις - τροποποιήσεις να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.


Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι, την πρώτη Κυριακή, θα κληθούν να ψηφίσουν σε… τέσσερις κάλπες: Μία για την Ευρωβουλή, μια για την περιφέρεια, μία για τους δήμους κι άλλη μία για τις Δημοτικές Κοινότητες! Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι επιβάλλεται η  συγκρότηση μικρότερων σε δυναμικότητα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και συνεπώς πολύ περισσότερων σε πλήθος εκλογικών τμημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να προετοιμαστούν, όπως, επίσης, να βρεθούν περισσότεροι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι καθώς και μέλη εφορευτικών επιτροπών (είναι γνωστό το πρόβλημα με τα τελευταία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση).


Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, στις ΠΕΔ της χώρας και  στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.