Ο τούρκος μπασκετμπολίστας Ένες Κάντερ δεν θα ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας του, των Knicks της Νέας Υόρκης, για τον ετήσιο αγώνα του NBA στο Λονδίνο διότι φοβάται ότι θα αποπειραθούν να τον δολοφονήσουν πράκτορες του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 26χρονος Κάντερ είναι ένας από τους επιφανέστερους επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν και υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο κ. Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

«Δυστυχώς δεν θα πάω, εξαιτίας αυτού του διαβολεμένου τρελού, του τούρκου προέδρου» δήλωσε ο Κάντερ σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, μετά την επικράτηση των Knicks σε βάρος των Lakers του Λος Άντζελες.

«Υπάρχει πιθανότητα να σκοτωθώ εκεί, για αυτό συνομίλησα με την διοίκηση και δεν θα πάω», σημείωσε. Ερωτηθείς εάν πραγματικά πιστεύει ότι θα κινδύνευε στο Λονδίνο ο διάσημος αθλητής απάντησε: «Ω ναι, εύκολα, [οι τουρκικές υπηρεσίες] έχουν πολλούς κατασκόπους εκεί».
Κατά τις δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση, λέγοντας πως επηρεάζεται αρνητικά η σταδιοδρομία του.

«Θέλω να είμαι εκεί έξω και βοηθώ την ομάδα μου να κερδίζει. Ωστόσο, απλώς εξαιτίας ενός τρελού τύπου, ενός μανιακού ή δικτάτορα δεν μπορώ ούτε καν να πάνω εκεί και να κάνω την δουλειά μου».

Ο Κάντερ έχει καταγγείλει στο παρελθόν πως έχει δεχτεί απειλές. Το 2017 κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, στην Ρουμανία, αφότου οι τουρκικές Αρχές ακύρωσαν το διαβατήριο με το οποίο ταξίδευε.

Ο Κάντερ είναι επί χρόνια ένας από τους καλύτερους αναπληρωματικούς ψηλούς στο NBA. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει 14,4 πόντους και 10,7 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο φετινός αγώνας του NBA στο Λονδίνο θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου, μεταξύ Knicks και των Wizards από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: http://www.skai.gr