Μια ιδιαίτερη μουσειακή εμπειρία βίωσαν οι μικροί φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που έλαβαν μέρος στο εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.


Με όχημα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την Ιστορία ως παιχνίδι γνώσης και ψυχαγωγίας. Μέσα από το «Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα» έλυσαν γρίφους και κρυπτογραφημένα μηνύματα, αποκομίζοντας γνώση από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. «Μπήκαν» στον Βάλτο των Γιαννιτσών και στο περιβάλλον του Αγώνα των Μακεδονομάχων μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ακολουθώντας τις μεταμορφώσεις της Θεσσαλονίκης, βίωσαν με δραματοποιημένο τρόπο τις κοινωνικές αλλαγές σε μια πόλη που πέρασε από την παράδοση στον εκσυγχρονισμό, από μια πολυεθνική αυτοκρατορία σε ένα εθνικό κράτος.


Την επιμέλεια του εργαστηρίου είχε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη.


"Σήμερα, ημέρα που γιορτάζει η Παιδεία, φιλοξενήσαμε μικρούς μαθητές σε ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης. Συνεχίζουμε με έμφαση τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, γιατί θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό κάθε επισκέπτης μας, μικρός ή μεγάλος, να μαθαίνει για τη ζωή των ανθρώπων, την εκπαίδευση και την ιστορία της Μακεδονίας κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι τον Μακεδονικό Αγώνα και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, αλλά και όσους συμμετείχαν στο εργαστήριο», δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια κ. Φανή Τσατσάια.