Δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» της ΠΓΔΜ, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2019, τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού Νόμου, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, στις 11 Ιανουαρίου.

Η δημοσίευση έγινε με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, καθώς για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείται υπογραφή του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτελούσε καθαρά τυπική διαδικασία και πλέον αναμένεται η επίδοση με ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να πάρει και επίσημα τη σκυτάλη η ελληνική πλευρά, όπου εντός των επόμενων ημερών θα κληθεί να κυρώσει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία αναμένεται να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -εφόσον την εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός- και στο πλαίσιο αυτό έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες. Πάντως, από την κυβέρνηση έχουν εκφράσει την αισιοδοξία ότι διαθέτουν τους 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ζόραν Ζάεφ σε νέες του δηλώσεις τόνισε πως εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν το βήμα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία Πρεσπών και ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει τις άλλες 28 χώρες να πράξουν το ίδιο» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, η Βουλή της ΠΓΔΜ με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η σκοπιανή κυβέρνηση, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔΜ, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.