Σε… γευστική επαφή με ξένα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα, έφερε τους έλληνες παραγωγούς το workshop γευσιγνωσίας ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «Αλίκη Περρωτή» του Perrotis College.

Διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελιάς Krinos σε συνεργασία με τον Athena International Olive Oil Competition και πλαισιώθηκε από ημερίδα για την καλλιέργεια, μεταποίηση και διατροφική αξία του ελαιολάδου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να δοκιμάσουν δέκα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα του εξωτερικού (κυρίως Ιταλικής και Ισπανικής παραγωγής, αλλά και από Τυνησία, Ισραήλ, Βραζιλία και Πορτογαλία) και να ενημερωθούν για τις παραμέτρους με τις οποίες βαθμολογούν και βραβεύουν το ελαιόλαδο οι γευσιγνώστες και οι κριτές σχετικών διαγωνισμών.




Το workshop άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Προπτυχιακού Προγράμματος του Perrotis College, Δρ. Κώστας Ρότσιος.
Για το νεοσύστατο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι της Ελιάς», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αφορά την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους, μίλησε ο αν.καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δρ. Αθανάσιος Μολασιώτης. Όπως είπε, σκοπός του δικτύου είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας και συνεργασιών του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και του ελαιόλαδου.

Ημερίδα για το ελαιόλαδο

Η διαπιστευμένη γευσιγνώστρια και διευθύντρια του ATHENAIOOC Μαρία Κατσούλη, έκανε τη γευσιγνωσία και δοκιμή δέκα ξένων ελαιολάδων ενώ παράλληλα παρουσίασε τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο -με τις αντίστοιχες θέσεις τους στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου- ώστε οι έλληνες να ενημερωθούν και να γνωρίσουν γευστικά τον ανταγωνισμό τους.

Ακολούθησε ημερίδα με τίτλο «Ελαιόλαδο: καλλιέργεια – μεταποίηση – διατροφική αξία», οι εργασίες της οποίας άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό του ακαδημαϊκού διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Perrotis College, Δρα. Αθανάσιου Τσαυτάρη.




Ο διευθυντής του Κέντρου Ελιάς Krinos και καθηγητής του τμήματος Διαχείρισης Αγρo-Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης αναφέρθηκε στα συστήματα πυκνής φύτευσης και τη συμβολή του Κέντρου Ελιάς Krinos. «Οι παραδοσιακοί ελαιώνες των 10-25 δένδρων/στρέμμα, συνυπάρχουν πλέον παγκοσμίως με τα νέα συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης των 150-220 δένδρων/στρέμμα που είναι πλήρως προσαρμοσμένα στη μηχανική συγκομιδή», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε σε σημαντικές και πρόσφατες δράσεις του Κέντρου Ελιάς Krinos, όπως διεθνή συνέδρια, έρευνα και συνεργασίες και στο διαθέσιμο προς όλους ψηφιακό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα.
Η διαπιστευμένη γευσιγνώστρια και διευθύντρια του ATHENAIOOC Μαρία Κατσούλη έκανε παρουσίαση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ και τη θέση του στην αγορά διεθνών διαγωνισμών ελαιολάδου. «Τα οφέλη της διοργάνωσης του International Olive Oil Competition είναι πολλά για τη χώρα μας καθώς συνεισφέρει στην επικοινωνία και ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή ελαϊκή σκηνή», είπε.
Ο ερευνητής μοριακής βελτίωσης καλλιεργούμενων φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος αναφέρθηκε στην αυθεντικοποίηση ποικιλιών ελιάς και ελαιολάδου με χρήση γονιδιωματικών τεχνολογιών. «Χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές τεχνολογίες, που είναι ουσιαστικά οι ίδιες που χρησιμοποιεί η σήμανση στη διαλεύκανση εγκλημάτων, μπορούμε εύκολα να συντελέσουμε στην προστασία τόσο της βιομηχανίας τροφίμων όσο και του καταναλωτή. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη γενετική και γονιδιωματική ανάλυση είναι η ανάδειξη των μοναδικών και υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, διαμορφώνοντας έτσι ένα στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους ως μοναδικά εθνικά προϊόντα», ανέφερε.



Αυξάνεται η παραγωγή με… παλμικά πεδία!

Η επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον τομέα των Τροφίμων, Perrotis College και κριτής στον Athena International Olive Oil Competition 2016-2019, Δρ. Κική Ζηνοβιάδου παρουσίασε τις νέες τάσεις και τις καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον κλάδο της ελαιοποίησης. Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι εφαρμογή παλμικών ηλεκτρικών πεδίων κατά τη μάλαξη που συντελεί σε αύξηση της παραγωγής κατά 2% με παραλλαγή διατήρηση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος και αύξηση των φαινολικών συστατικών. Αντίστοιχα αποτέλεσμα έχουν παρατηρηθεί και με την εφαρμογή τεχνολογίας υπερήχων», είπε.
Ο επ.καθηγητής τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Δρ. Νικόλαος Νενάδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα OLEUM για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου. Όπως είπε χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ‘Ορίζοντας 2020’ της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου 21 εταίροι από 15 χώρες συμπράττουν με ικανότητές στα πεδία της ανάλυσης τροφίμων, της νομοθεσίας των τροφίμων, του σχεδιασμού βιομηχανικού εξοπλισμού, της βιοπληροφορικής, της επικοινωνίας και της ανταλλαγής γνώσεων.
Ο πρώην καθηγητής ΑΤΕΙΘ και πρόεδρος του Ελληνικού παρατηρητηρίου οξειδωτικού άγχους Δρ. Απόστολος Κυριτσάκης αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο και στον ρόλο του στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. «Το ελαιόλαδο εξαιτίας της μονοακορεστότητας και των βιοδραστικών συστατικών του (ελευρωπαϊνη, ελαιοκανθάλη, ελαιασύνη, κ.α), θεωρείται ένα σπουδαίο λειτουργικό τρόφιμο που συμβάλλει στην παρεμπόδιση ορισμένων ασθενειών. Η ελαιοκανθάλη ειδικότερα δρα ως αντιφλεγμονώδες, όπως και το φάρμακο ibuprofen. Η πρόωρη γήρανση συνδέεται με το οξειδωτικό στρες που προκαλεί μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων του ανθρώπου, ενώ οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου παρεμποδίζουν αυτήν τη μείωση και συμβάλλουν στη φυσιολογική γήρανση», είπε.









Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του καθηγητή του Perrotis College, Θεοχάρη Σπυρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρήση κοινωνικών δικτύων (social media) για διαμόρφωση brand σε ελαιόλαδο. Παρουσίασε τα βασικά πλεονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αξιοποιούνται για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων.