Τον πρώτο Εβραίο πρόεδρό του απέκτησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καθώς ο Σίμο Μπενσασσών, ο  οποίος προτάθηκε από τη διοικούσα παράταξη της "Πρωτοβουλίας" εκλέχθηκε με 31 ψήφους.


Στην κάλπη βρέθηκαν, ακόμη, 6 λευκά ψηφοδέλτια. Απουσίαζαν 14 σύμβουλοι.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η απελθούσα πρόεδρος του σώματος, Καλυψώ Γούλα, σε μια ιδιαίτερα σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε τους συμβούλους που την ψήφισαν δύο φορές.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη σύντομη τοποθέτησή του, ευχαρίστησε την κ. Γούλα και είπε πως "έφαγε πολύ μπούλινγκ, ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους, αλλά απέδειξε ότι θα άντεχε".

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συναινετικό, αν και της παραίτησης της κ. Γούλα προηγήθηκαν πολλά -γι αυτό και η ίδια είχε δηλώσει πρόσφατα, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM: «Ένιωσα οτι υπάρχουν άνθρωποι μεσα στην παράταξη που επέλεξαν να υπονομεύσουν την πορεία μας προς τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν μπορει μια μέρα να σβήσει μια σχέση οχτώ ετών με τον Γ.Μπουταρη», ενώ για το τι θα κανει στο μέλλον είπε πως ο κύκλος δεν κλείνει. «Σίγουρα θ’ ασχοληθώ με κατι που να συνδέει την πόλη με τα κοινά»!

Οι πληροφορίες θέλουν στην απόφαση της κ. Γούλα να βάρυνε ιδιαίτερα η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι ευχήθηκε στον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Βούγα να πάρει... διψήφιο νούμερο στον α γύρο των Δημοτικών Εκλογών, για να "μπει" και στο β γύρο, αλλά και η στήριξη που παρείχε, με άλλες δηλώσεις, όχι στην ίδια, αλλά στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του δημάρχου, την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διάφορες προσπάθειες στελεχών της "Πρωτοβουλίας" για να βρεθεί διάδοχος κατάσταση υποψηφίου, καθώς η κ. Γούλα είχε επιλεγεί ως υποψήφια δήμαρχος της παράταξης για τις εκλογές του Μαΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, με επιστολή του στα μέλη της Πρωτοβουλίας, ζητούσε να γίνει μία τελική προσπάθεια να βρεθεί μέλλον για την παράταξη, σε σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια ρόλο προεδρεύουσας ανέλαβε από την Πρωτοβουλία η πλειοψηφούσα σύμβουλος Γιούλη Ρανέλλα, που εξήγησε τη διαδικασία. Ακολούθησε σύντομη, χρονικά, συνεννόηση των συμβούλων της Πρωτοβουλίας οι οποίοι, ομόφωνα, πρότειναν για τη θέση του προέδρου τον Σίμο Μπενσασσών.

Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία (σε κάλπη με παραβάν) από όπου εξελέγη με την πρώτη ο κ. Μπενσασσών.

Στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε το σώμα και πρόσθεσε ότι αισθάνεται να έχει πλεονέκτημα: "Έρχομαι στην τελευταία περίοδο κι είχα την ευκαιρία να μάθω από τις προηγούμενες προεδρίες. Ελπίζω η δική μου να ΄ναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Ο καθένας αφήνει κάτι πίσω του, καλό ή κακό, δεν έχει σημασία".