Κανένας κίνδυνος στον ορίζοντα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην “επιχείρηση ψήφος εμπιστοσύνης” που αρχίζει στη Βουλή σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Η πλειοψηφία είναι εξασφαλισμένη, όπως θα γίνει πάνω – κάτω και με τη συμφωνία των Πεσπών.



Ίσως και να ΄χει δίκιο η Νέα Δημοκρατία όταν επιμένει πως “είναι προφανές ότι είναι όλα προσυνεννοημένα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο για να περάσει η συμφωνία”. Κι αυτό επειδή ο κ. Τσίπρας έχει 145 βουλευτές και, μαζί με την κ. Παπακώστα και τον κ. Δανέλλη, που ομολογούν ότι θα την στηρίξουν, αλλά και με τους Κουντουρά, Κόκκαλη.  Παπαχριστόπουλο των Ανεξάρτητων Ελλήλων και Ζουράρι της… Πυρικαύστου Ελλάδος που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ φθάνει τον… μαγικό αριθμό 151.


Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία, για να στηρίξει το επιχείρημα πως υπάρχει προσυνεννόηση, επικαλείται τα λόγια του Πάνου Καμμένου, ότι δε θα διαγράψει κανέναν. “Δε θέλουν να μείνουν οι ΑΝΕΛ με λιγότερους από πέντε βουλευτές και διαλυθεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα”, μου έλεγε σήμερα το πρωί βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης που περίμενε αεροπλάνο για Αθήνα στο αεροδρόμιο Μακεδονία.


Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι αυτοί οι επιπλέον έξι -αν τελικά επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη ψήφος τους- είναι που θα κρατήσουν την κυβέρνηση ζωντανή και θα της επιτρέψουν να ψηφίσει και την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και με άλλη πλειοψηφία. Μόνον που εκεί υπάρχουν κι άλλοι… πρόθυμοι. Ακόμη και ο, προσφάτως ενταχθείς στη Νέα Δημοκρατία Χάρης Θεοχάρης, έχει εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας. Ή η εκλεγμένη με τη ΝΔ και, πλέον, υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπακώστα.


Σημαντικό είναι το ότι η συμφωνία των Πρεσπών, αν και κορυφαίο εθνικό θέμα εξωτερικής πολιτικής, δεν απαιτεί, για την έγκρισή της, την απόλυτη πλειοψηφία. Αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, για να “περάσει”. Κι αυτή, σίγουρα υπάρχει στην κυβέρνηση.


Το ότι βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια θεατρική παράσταση φαίνεται και από τη στάση του Πάνου Καμμένου. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι φεύγει από την κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών. “Το αίμα που χύθηκε για τη Μακεδονία δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα μου” είπε, βάζοντας δυο αρνήσεις σε μία πρόταση, κάτι που, όπως μαθαίναμε στο δημοτικό, καταλήγει σε μία θεαματική κατάφαση. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να ΄χει υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο –κάτι που δεν έκανε, μόνον και μόνο για να πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία. Τώρα, ζητάει δημοψήφισμα. Σωστά του απαντούν “είναι αργά για δάκρυα, Πάνο”…


Ο κ. Καμμένος, σε ένα θέμα που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, δεν θέτει καν θέμα κομματικής πειθαρχίας των βουλευτών. Λες και η στήριξη της πρότασης εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα δε σημαίνει, αυτόματα και στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου, ο ίδιος συνέδεσε τα δύο γεγονότα, με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, όπως το έθεσε, πριν από λίγο, στο Open TV, η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη. Και πρόσθεσε ότι “οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιβεβαίωσαν χθες ότι βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία”.


Από την πλευρά τους, στον ΣΥΡΙΖΑ, απλά πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει καν τι κάνει και τι λέει ο –έως πρότινος- κυβερνητικός (συν)εταίρος. Τους αρκεί που δίνει βουλευτές για να περάσει η συμφωνία και, μάλιστα, κυκλοφορούν στο κομματικό ακροατήριο ότι ο πρωθυπουργός έχει, πλέον, απελευθερωθεί από τα δεξιά βαρίδια.


Μάλιστα, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμιζε το πρωί ότι “δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η κυβέρνηση θα λάβει στήριξη και θα προχωρήσει”. Όσο για το πού θα προχωρήσει, το εξήγησε πριν από λίγο, στον Open TV ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σιμορέλης: “Υπάρχουν σοβαρά θέματα που θα λυθούν με τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται, τις επόμενες ημέρες”, είπε, αναφερόμενος στα νομοσχέδια για την πρώτη κατοικία, τη ρύθμιση χρεών, ακόμη και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Αυτό κι αν είναι… “η μπάλα στα μνήματα”…


Το ερώτημα, φυσικά, για τους πολίτες, είναι τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί, από την Πειραιώς, έχοντας σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα πάρει θετική ψήφο, επιμένουν:


“Εμείς ό,τι έχουμε πει το εννοούμε μέχρι κεραίας. Δεν θα κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία. Ούτε τώρα, ούτε αν πέσει ο κ. Τσίπρας και την αφήσει στα χέρια μας. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έχει ποτέ από κάτω της την υπογραφή της ΝΔ κι ας το καταλάβουν οι πρόθυμοι που είναι έτοιμοι να την κυρώσουν. Έχουμε κάνει και θα κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τα πάντα για να μην περάσει αυτή η συμφωνία και δεσμεύσει τη χώρα”.


Δ.Ι.Ασ.