[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Το 2,5% των Ελλήνων κινδυνεύουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Μια πολύμορφη και συχνά χρόνια διαταραχή, η οποία μπορεί να προσβάλει το 2,5% του γενικού πληθυσμού μιας χώρας, -με βάση το σημερινό πληθυσμό της Ελλάδας μπορεί να αφορά περίπου 250.000 άτομα-, η Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική ή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, θα αποτελέσει θέμα επιστημονικής εκδήλωσης που θα διεξαχθεί μεθαύριο, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος, συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου και την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Ομιλητές θα είναι ο ψυχίατρος και Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, όπως και η ψυχολόγος, Μεταδιδακτορική συνεργάτης στο ίδιο Τμήμα, Όλγα Ζηκοπούλου.

Η εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, διοργανώνεται στο μέσο ακριβώς της εβδομάδας 13-19 Ιανουαρίου, η οποία τείνει να καθιερωθεί ως «Εβδομάδα της Ψυχαναγκαστικής Καταναγκαστικής Διαταραχής (ΨΚΔ) ή Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «στην ΨΚΔ θα βρούμε ψυχαναγκαστικές ιδέες, εικόνες ή παρορμήσεις που επιμένουν, είναι δυσάρεστες, προκαλούν άγχος και δυσφορία, και το άτομο προσπαθεί να τις αποφύγει ή να τις διώξει καταφεύγοντας κατά κανόνα σε καταναγκασμούς, επαναλαμβανόμενες δηλαδή, επίμονες κι επίπονες, μερικές φορές, συμπεριφορές».

Ο Γρηγόρης Σίμος, ψυχίατρος και Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας, τονίζει ότι «η ΨΚΔ είναι μια πολύ οδυνηρή κατάσταση λόγω της επιμονής των ψυχαναγκασμών και καταναγκασμών, προκαλεί αξιοσημείωτη δυσφορία και συχνά παραβλάπτει την καθημερινή ακαδημαϊκή, επαγγελματική, οικογενειακή, διαπροσωπική και κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου με την ΨΚΔ».

«Στην εκδήλωση, λοιπόν, θα μιλήσουμε για την κλινική εικόνα, αλλά και τους “φυσιολογικούς ψυχαναγκασμούς”, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με την ΨΚΔ, συμπεριλαμβανομένης και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ζάκυνθος: Ευτυχώς εκκένωσαν το ξενοδοχείο...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

VIDEO

[video][bsummary]