Επίθεση σε καταστήματα pet shop στο κέντρο και στις ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής αντιεξουσιαστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θανάτωση των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.


Οι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στις προσόψεις των καταστημάτων και πέταξαν τρικάκια. Στην ανακοίνωση που ανάρτησε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η «Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή, Σύντροφοι/ισσες», υπάρχει και μήνυμα προς τη διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.


Στην ανάρτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Τα ζώα δεν είναι ούτε εμπορεύματα ούτε εκθέματα, για την ηδονοβλεψία του κάθε μικροαστού, που θεωρεί την επίσκεψη σε μια φυλακή άγριας πανίδας κάτι το επιμορφωτικό. Αντίστοιχα, οι λειτουργοί του δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πίσω από το μανδύα της προστασίας ειδών υπό εξαφάνιση, της γνωριμίας και της ευαισθητοποίησης του κοινού, ενυπάρχει η ανάγκη για επιβολή, επίδειξη ισχύος, παροχή θεάματος, κέρδους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό μεταρρυθμίζοντας τον ούτε και να τον ανατρέψουμε. Δεν επιζητούμε καλύτερες συνθήκες μέσα στο υπάρχον, ορθότερη θεσμική διαχείριση και οργάνωση, ηθικοπλαστικά αφηγήματα. Επιζητούμε την καταστροφή του κάθε κελιού/κλουβιού, της πόλης-φυλακής, του πολιτισμού».