Δίνουν και παίρνουν τα non paper μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Με δικό της non paper απαντά η Νέα Δημοκρατία στη χθεσινοβραδινή διαρροή του Μαξίμου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία είναι εξοργισμένοι με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος τους, περί μεταφοράς καφενειακού ύφους στη Βουλή.

«Αυτοί μας κατηγορούν», ρωτούν; «Αυτοί που επένδυσαν στο μίσος και τον διχασμό»; Ειδικά, δε, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη, το… πάνε ακόμη πιο μακριά: «Μας κατηγορούν για καφενειακό ύψος αυτοί που διχάζουν την πόλη! Αυτοί που φέρνουν το δίλημμα “ή εμείς ή η μαυρίλα” όταν μιλούν για τους υποψηφίους για το δήμο Θεσσαλονίκης! Αυτοί που οργανώνουν φιέστα την ίδια μέρα της έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ το οποίο, αποδεδειγμένα, σκοπεύει να ενώσει τους Έλληνες»!

Στην Πειραιώς, πάντως, προσπαθούν να «αλλάξουν» γήπεδο, να προσπεράσουν τις όποιες κατηγορίες αυτού του είδους και να αναδείξουν το ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να κρατά διαφορετική στάση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι προχθές ο κ. Τσίπρας παρέμενε άφωνος στις προκλήσεις του κ. Ζάεφ που δικαιώνουν πλήρως τις δικές μας θέσεις - ότι δηλαδή είναι απαράδεκτη η παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Ωστόσο κάτω από την πίεση του κ. Μητσοτάκη, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Μαξίμου διέρρευσε μέσω «κυβερνητικών πηγών», τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49 του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος. Ως εκ τούτου, λένε από το Μαξίμου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται. Και υποστηρίζουν ότι «οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει».

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας».

Η Πειραιώς παίρνει το μαντίλι και μπαίνει στο χορό των διαρροών και, με δικό της non paper, σήμερα το πρωί, απαντά ότι με την εξέλιξη αυτή «δεν αλλάζει η ουσία που είναι η απαράδεκτη παραχώρηση της Μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας. Και μόνον το γεγονός ότι το Μαξίμου εξαναγκάζεται μέσα στη νύχτα να κάνει διαρροές με ανώνυμες πηγές δείχνει την αγωνία που υπάρχει πλέον στον πρωθυπουργό ο οποίος νιώθει πια ότι έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Με απλά λόγια από μόνη της η νυχτερινή διαρροή των δήθεν ενθουσιασμένων ανώνυμων πηγών αποδεικνύει ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά πλέον ότι έχει υπογράψει μια κάκιστη συμφωνία για την οποία ο μόνος που έχει λόγους να πανηγυρίζει είναι ο κ. Ζάεφ»!

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στα εθνικά θέματα, καθώς είναι σαφές ότι, με την αναστολή του μέτρου της περικοπής συντάξεων, τους διορισμούς στο δημόσιο και τις –όπως δείχνουν τα πράγματα- βελτιώσεις στη φορολογία του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση «κερδίζει» μέτρα στην κούρσα ως τις κάλπες. Ενδεικτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco που είδε, χθες, το φως της δημοσιότητας κι εμφανίζει διαφορά μόλις έξι ποσοστιαίων μονάδων με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ –διαφορά που, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, σαφώς και δεν δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αλλά τον οδηγεί σε ενέργειες που δε θέλει ούτε να σκέφτεται.

Στην Πειραιώς, πάντως, απαντούν για τη δημοσκόπηση αυτή πως «το 6,2% δεν θεωρείται μικρή διαφορά, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος». Σημειώνουν δε ότι ακόμη και η συγκεκριμένη εταιρεία, σε σχέση με τη μέτρησή της προ τριών μηνών (Σεπτέμβριος) διευρύνει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανακτήσει ένα μέρος της συσπείρωσής του -κάτι απολύτως αναμενόμενο- με αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να κάμπτονται καθόλου τα ποσοστά της ΝΔ, να εμφανίζεται μια μικρή μείωση της διαφοράς.


από το makthes.gr

Σχόλια