Η νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, θα είναι υποψήφια δήμαρχος με την Πρωτοβουλία για το δήμο Θεσσαλονίκης. Αναμένονται, όμως, εξελίξεις, αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις δύο στελεχών της παράταξης Μπουτάρη: Της

αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τεχνών Έλλης Χρυσίδου και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πέτρου Λεκάκη.


Η κ. Γούλα ήταν η νικήτρια της σημερινής εκλογικής διαδικασίας στην πρωτοβουλία, στην οποία έλαβαν μέρος δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.(είναι 68 και ψήφισαν οι 55) Συγκέντρωσε 25 ψήφους, ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, συγκέντρωσε 21 ψήφους. Ο Ε. Κανάκης, που είχε δηλώσει, χθες, υποψηφιότητα, αποσύρθηκε πριν τη διαδικασία.


Έτσι, θα ΄χουμε το… παράδοξο ως τον Σεπτέμβριο η διοικούσα παράταξη τον δήμο Θεσσαλονίκης να ΄χει άλλον επικεφαλής κι άλλον δήμαρχο…


Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πριν την εκλογική διαδικασία, δήλωσε ότι σκοπός της είναι… «να συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθήθηκε για το καλό της πόλης»! Και πρόσθεσε: «Η σημερινή συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας είναι ξεχωριστή και γι΄ αυτό καλούμαστε να λάβουμε μια μεγάλη απόφαση. Θα προχωρήσουμε ενωμένοι στο όραμα της Πρωτοβουλίας ή θα αφήσουμε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις να μας κυριεύσουν»;


Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου υπογράμμισε ότι θέτει τον εαυτό της σε αυτή τη διαδικασία γιατί «έχει μάθει να διεκδικεί αυτό που μας ανήκει», «για να μην σκεφτεί κάποια στιγμή και να μην το χρεώσω ότι δεν προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε  αυτό που το 2006 ο Γιάννης Μπουτάρης και κάποιοι ξεκίνησαν». Αφορμή, όπως τόνισε, είναι να αποδειχθεί ότι «η Πρωτοβουλία δεν λειτουργεί ως κόμμα δίνοντας χρίσμα. Να υποστηρίξω απέναντι σε αυτό το παιχνίδι των εκλογών ότι  Πρωτοβουλία υπάρχει και διεκδικεί  και δεν χαρίζεται σε κανέναν». 


Ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Κανάκης σημείωσε στην ομιλία του ότι πρόθεσή του είναι η ενότητα της παράταξης, που διοικεί τον δήμο εδώ και δύο θητείες. Όπως ανέφερε, κατέβηκε υποψήφιος, καθώς, διαπίστωσε πως δεν υπάρχει στην διαδικασία διαδοχής κανένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά. «Δεν υπάρχει κανένας να εκπροσωπήσει αυτό το κομμάτι της πόλης που στήριξε την Πρωτοβουλία», σημείωσε και τόνισε ότι είναι «υποψήφιος για την ενότητα». Τελικά, αποσύρθηκε…



Πριν τη διαδικασία ο υποψήφιος περιφερειάρχης –και εκλεγμένος με την πρωτοβουλία, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- Χρήστος Παπαστεργίου, πρότεινε “για το καλό της ενότητας” να αποσύρει την υποψηφιότητά της και η Έλη Χρυσίδου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, η κ. Χρυσίδου δήλωσε ότι θα πάει μέχρι τέλος και, τελικά, η πρότασή του απορρίφθηκε… μετά πολλών επαίνων.


Η επόμενη μέρα της Πρωτοβουλίας ήρθε, με δηλώσεις περί ενότητας, αλλά και με αρκετούς δυσαρεστημένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο έτος και πριν τις εκλογές του Μαΐου αναμένονται πολλές και σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και, φυσικά, στην Πρωτοβουλία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χαρακτηριστική είναι η στάση της κ. Χρυσίδου και οι “προγραμματικές δηλώσεις” της, ενώ επισημαίνουν και τη στάση του Πέτρου Λεκάκη στη διαδικασία.


Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν τις ενδοπαραταξιακές εκλογές στην «Πρωτοβουλία», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης εξέφρασε ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία, που έχει επιλεγεί για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της παράταξης. Ανέφερε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αν και σημειώνει ότι θα συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία από σεβασμό στον Γιάννη Μπουτάρη και τους συναδέρφους του, ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι στο εξής «ο καθένας πλέον μπορεί να πράξει ο,τι πιστεύει, με βάση τις ιδέες του».


Οι ίδιες πηγές μέσα από την Πρωτοβουλία προσθέτουν ότι “ουσιαστικά ήταν σα να δίνεται χρίσμα στην κ. Γούλα, ειδικά από την ημέρα εκείνη που ο δήμαρχος δέχτηκε άνανδρη επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία, στην πλατεία Λευκού Πύργου”.


Σε όλη αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η στάση που κρατά τις τελευταίες ημέρες ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, ο οποίος φέρεται να ΄χει δηλώσει ότι στόχος του είναι, πλέον, η κεντρική πολιτική σκηνή κι όχι ο δήμος Θεσσαλονίκης.


Ερωτηματικά γέννησε και η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος:  «Ανοίγουμε νέα σελίδα στην "Πρωτοβουλία". Στόχος είναι να συμμετέχουμε στην επόμενη διοίκηση του δήμου, εάν όχι να είμαστε πρώτοι», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης!