Με κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Athens Indymedia η Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo αναλαμβάνει την ευθύνη για πρόσφατη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στις 14 Δεκεμβρίου.


Παράλληλα δημοσίευσε βίντεο από την επίθεση.

Η ανακοίνωση αρχίζει με τη ρήση του Ιησού Χριστού «Εὐκολώτερον γάρ ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ραφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν», γίνεται μια αναδρομή στα... τελευταία 1700 χρόνια της ελληνικής ιστορίας που, όπως αναφέρεται "είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον θεσμό της εκκλησίας" και υπογραμμίζεται ότι "η εκκλησία κατείχε τη μερίδα του λέοντος στο κομμάτι της ιδιοκτησίας της γης, της φορολόγησης του λαού, μέχρι και της πολιτικής επιρροής σε σημείο που να μπορεί να ανεβοκατεβάζει αυτοκράτορες".

Οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι η ελληνική επανάσταση (όπως αποκαλούν την επανάσταση του 1821), "αφορίστηκε από το σύνολο, σχεδόν, του κλήρου" κι ότι "κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. μερίδα των ρασοφόρων δεν δίστασαν να ζητήσουν την επέμβαση της ναζιστικής Γερμανίας για να αναχαιτιστεί ο «κομμουνιστικός κίνδυνος»".

Για τη συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα επισημαίνουν πως "διαφαίνεται η προσπάθεια Τσίπρα να κατευνάσει τον αντικληρικαλισμό κάποιων «αριστερών» εν δυνάμει ψηφοφόρων του- μιας και βρισκόμαστε άτυπα ήδη σε προεκλογική περίοδο- ενώ από την άλλη ο Ιερώνυμος και οι «αυλικοί» του προσπαθούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος του Πατριαρχείου".

Χαρακτηρίζουν "φασιστοειδείς τράγους" συγκεκριμένους μητροπολίτες, κάνουν λόγο για "κάλυψη σε φασιστικές ομάδες και οργανώσεις" και επιτίθενται στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ανφέροντας:

"Στη πόλη της Θεσσαλονίκης, αρχηγός της παρακρατικής συμμορίας «εκκλησία Α.Ε.» είναι ο υμνητής της χούντας Άνθιμος. Ο συγκεκριμένος φασίστας ως επικεφαλής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης εκτός του ότι συγκάλυψε υπόθεση παιδεραστίας στο Παπάφειο Ίδρυμα , είναι υπεύθυνος για την εκκένωση και το γκρέμισμα της κατάληψης Ορφανοτροφείο, μιας δομής που στέγαζε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την πίεση που ασκήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να εκκενωθεί ο ΕΚΧ Σχολείο. Και οι δύο αυτές καταλήψεις βρίσκονται/αν σε οικόπεδα που ανήκουν στην παραπάνω «επιχείρηση»".

Και η προκήρυξη καταλήγει: "Για όλους αυτούς τους λόγους, καθώς και λόγω της παρουσίας Τσίπρα στην πόλη μας με σκοπό να μας πλασάρει «αντιεθνικισμούς με πετραχήλια» και επίπλαστη ανάπτυξη, αποφασίσαμε να επιτεθούμε με μπογιές και τρικάκια στο κτίριο που εδρεύει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί. Η ενέργειά μας αυτή είναι και μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης σε όσες καταλήψεις εκκενώθηκαν (Ορφανοτροφείο), κάηκαν (Libertatia) και απειλούνται (ΕΚΧ Σχολείο)".