«Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», δήλωσε το Σάββατο ο βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να
αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτοι. Από τη ‘μακεδονική’ πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Καρακατσάνοφ, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει.

«Η “Μακεδονία” δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτή τη νοοτροπία», είπε προειδιποίησε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία μας».

Στη συνέχεια, απείλησε να αντιταχθεί, θέτοντας βέτο, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμετελλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».

Ο κ. Καρακατσάνοφ αναφέρεται στην προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το δικαίωμα αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» και πως αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει.

«Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» τονίζει ο Bούλγαρος αξιωματούχος και προσθέτει ότι " Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας».

Στις δηλώσεις Καρακατσάνοφ αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «αυτές διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα που θα μας οδηγήσει μακριά τον έναν από τον άλλον και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία»

ΠΗΓΕΣ: echedoros-a.gr, militaire.gr, real.gr