Θυμούνται όλοι στη Θεσσαλονίκη την προσπάθεια της διοίκησης Μπουτάρη να καθιερώσει διαδρομές με ποδήλατα –σχέδιο που απέτυχε παταγωδώς. Τώρα φέρνει… έξυπνα πατίνια!



Δεν είναι τρολάρισμα, αλλά πραγματικότητα. Όπως ανακοινώθηκε, “η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη μεσογειακή πόλη στην οποία θα προσφέρονται υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, με ηλεκτρικά πατίνια που φέρουν σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα. Πρόκειται για έναν καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικό τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη, που θα συμβάλλει και στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος”!


Συνολικά 140 πόλεις διαθέτουν το συγκεκριμένο σύστημα (ανήκει σε ιδιωτική εταιρία) και, κατά σύμπτωση, είναι πόλεις με μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων (που… λειτουργούν) και πεζοδρόμων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, η Βασιλεία, η Λισαβόνα, η Λυόν, η Πράγα και η Βιέννη.


Πρόκειται για ηλεκτρικά πατίνια που κλειδώνουν και τα οποία, για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος, εγγράφεται ως συνδρομητής σε ειδικό application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου το νοικιάζει.


Το όλο σχέδιο θυμίζει την προσπάθεια που είχε γίνει προ ετών, πάλι από τη διοίκηση Μπουτάρη, πάλι μέσω ιδιωτικής εταιρίας, να νοικιάζονται ποδήλατα, που θα έβρισκε ο πολίτης σε συγκεκριμένες ειδικές θέσεις ,με μια κάρτα χρήσης. Το σχέδιο αυτό είχε αποτύχει παταγωδώς και, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πάρκινγκ ποδηλάτων που είχαν δημιουργηθεί έχασκαν άδεια κι αχρησιμοποίητα…


Τώρα, που η Θεσσαλονίκη διαθέτει το πλέον άθλιο –λόγω εγκατάλειψης, αλλά και σχεδιασμού στο πόδι- δίκτυο ποδηλατόδρομων, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο πρώτος δημότης που οδήγησε το ηλεκτρικό πατίνι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι το νέο πρότζεκτ «συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού βάρους για τους ίδιους τους κατοίκους μέσα από τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνητης και άρα βιώσιμης αστικής μετακίνησης, σε επίπεδο micro-mobility, όπως διεθνώς ονομάζεται».


Ας ελπίσουμε ότι, τώρα, κάτι θα γίνει…