Κυκλοφόρησε και φέτος το Ημερολόγιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ αφιερωμένο στην Οικουμενικότητα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας επί τη βάσει των Θείων και Ιερών Κανόνων.
Την επιμέλεια του Ημερολογίου 2019 έχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, τον οποίον ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο "τοις εντευξομένοις" κείμενό Του - που προτάσσεται της έκδοσης - συγχαίρει "ολοκαρδίως".
Το Ημερολόγιο περιλαμβάνει δύο πολύτιμα, από κάθε άποψη, κείμενα.
Το πρώτο είναι του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη, Άρχοντος Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε. και έχει τον τίτλο: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Ζώσα Θεσμική Κιβωτός της Ορθοδοξίας. Τα δίκαια και προνόμιά του και η διαχρονική εφαρμογή τους στην Εκκλησία".
Το δεύτερο κείμενο του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Γαλίτη, έχει ως τίτλο: "Φανάρι και Βατικανό - Η συγκεντρωτική μοναρχία της Ρώμης και η συνοδική οικουμενικότητα της Κωνσταντινουπόλεως".
Και τα δύο αυτά κείμενα αναδεικνύουν περίτρανα την Οικουμενικότητα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και απαντούν στις ανιστόρητες και αβασάνιστες αιτιάσεις εκείνων που θέλουν να αμαυρώσουν τον Οικουμενικό Θρόνο. Είναι αυτοί για τους οποίους γράφτηκε το κείμενο του Ημερολογίου με τίτλο: "Εισί τινες".
Το Ημερολόγιο περιλαμβάνει, επίσης, την διοικητική διάρθρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και: Εορτοδρόμιο, Νηστειοδρόμιο και σύντομο Πασχαλιοδρόμιο.
Τέλος, περιλαμβάνει φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα από τις Συνάξεις Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι και αλλού επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου, καθώς και φωτογραφίες από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (2016).

fanarion.blogspot.com