Πυρά κατά της διοίκησης του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης με αφορμή τη «Λευκή Νύχτα» που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου εξαπολύσει με ανακοίνωση της η ΛΑΕ.


 Στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ τονίζει για μια ακόμη φορά, ότι οι «Λευκές Νύχτες» δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις και καταγγέλλει ότι λειτουργούν «ως κερκόπορτα, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με πρόσχημα την «καλλιέργεια εορταστικού κλίματος και την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής», η Διοίκηση του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, διοργανώνει, στις 12 και στις 14 Δεκέμβρη, εορταστικές εκδηλώσεις, τις οποίες όμως, συνδέει με την παραμονή των καταστημάτων της περιοχής του Δήμου ανοικτών έως τις 12.00΄τα μεσάνυχτα, με στόχο, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Με την κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, που επιβλήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια, με τη νομοθέτηση των «λευκών νυχτών» από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και επέκταση της εφαρμογής τους από την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλο και περισσότεροι Δήμοι ανά την Ελλάδα, με ή χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Περιφέρειας, και συνήθως με όχημα εορταστικές εκδηλώσεις, προχωρούν στην εφαρμογή των «λευκών νυχτών», όπως έγινε πρόσφατα και στους Δήμους Θέρμης και Βέροιας.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά, ότι οι «Λευκές Νύχτες» δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις. Λειτουργούν ως κερκόπορτα, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και την περαιτέρω συγκέντρωση  της αγοράς στα χέρια λίγων, κατεδαφίζοντας παράλληλα ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα χρόνια των μνημονίων, επιτείνοντας τα φαινόμενα της ανασφάλιστης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, της έντασης της εκμετάλλευσης, του περιορισμού σε οριακά επίπεδα του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Οδηγούν σε μαύρη εργασία τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροκαταστηματάρχες, δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη από τα μνημόνια κοινωνία και γι’ αυτό είναι καταδικαστέες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο όνομα της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ξεκίνησε μεμονωμένα και σποραδικά η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η οποία και τελικά θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, Κυριακάτικη εργασία, όσα “εορταστικά” ονόματα και να σκεφτούν, όσα ευέλικτα ωράρια και να επιβάλλουν, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι με τις πολιτικές τους συρρίκνωσαν τόσο πολύ το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, που δεν επαρκεί πια, ούτε για τα αναγκαία.

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για:

Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ, ώστε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας,

Πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος».