Ρόλο στην πόλη και την πολιτική φαίνεται πως αναζητά ο Γιάννης Μπουτάρης. Γι αυτό και σχεδιάζει, για την επόμενη βδομάδα, συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, των δημοτικών παρατάξεων και της κοινωνίας των πολιτών!



Πήρε την απόφαση και την ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας, χωρίς να ΄χει βρεθεί, ακόμη, ο χώρος της συγκέντρωσης, αλλά και ο χρόνος που αυτή θα διεξαχθεί. Μόνον το αντικείμενό της ανακοινώθηκε: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και η επόμενη ημέρα στον κεντρικό δήμο μετά την απόφαση του να μην κατέβει εκ νέου υποψήφιος.


Η δημοτική ομάδα της "Πρωτοβουλίας" στη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνεδρίασης της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, "επιβεβαίωσε τη βούλησή της να συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Γιάννης Μπουτάρης και η παράταξη τα τελευταία χρόνια, με την κάθοδό της στις επερχόμενες εκλογές".


Και μπορεί η ομάδα να συμφωνεί στο να βρεθούν συμμαχίες (“συνεργασίες” και “συγκλίσεις” τις ονομάζει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας), η πολιτική αυτή, όμως, απομακρύνει σε (μεγάλο) βάθος χρόνου το ενδεχόμενο να ηγηθεί της Πρωτοβουλίας είτε η Καλυψώ Γούλα, είτε ο Σπύρος Πέγκας, όπως θα ήθελε ο απερχόμενος δήμαρχος. Πολύ περισσότερο να ηγηθεί κάποιο νέο πρόσωπο, όπως ο Πέτρος Λεκάκης, ή ο Τάσος Τελίδης, ονόματα που είχαν ακουστεί. Είναι φανερό πως, στην προσπάθειά της να μην διαλυθεί παντελώς η Πρωτοβουλία, θα στηρίξει κάποιο άλλο πρόσωπο, εκτός της κίνησης, για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στήριξης της Κατερίνας Νοτοπούλου που, μάλλον, θα κατέλθει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Ήδη έχουν γίνει επαφές, τόσο με τον Σπύρο Βούγια, όσο και με τον Νίκο Νυφούδη, που, ήδη, είχαν ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές. Οι πληροφορίες θέλουν να παίζει ρόλο “κουμπάρας” η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου. Οι ίδιες πηγές, όμως, θέλουν τον κ. Βούγια να είναι ιδιαίτερα σκεπτικός μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνένωση της κίνησής του με την Πρωτοβουλία.


“Νεκρή” θεωρούν την Πρωτοβουλία και οι πρώην συνιδρυτές της, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης. Παρόλα αυτά, μαζί με τον Γ. Αρβανίτη, τον Γ. Αβαρλή και την Μόνικα Αϊβάζογλου (γνωστοί κι ως “Κίνηση των Πέντε”) συμφωνούν με τις συνεργασίες και δεν αποκλείουν καμία προσπάθεια. Οι πληροφορίες τους θέλουν να συγκλίνουν στην υποψηφιότητα Νοτοπούλου.


Κατά πόσο, όμως, θα επιτρέψει, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κατερίνα Νοτοπούλου, προσωπικά, να ηγηθεί της προσπάθειας "για ευρεία συμπαράταξη όλων των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να συνθέσουν τις διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες προγραμματικές προτάσεις για μια ανοιχτή, εξωστρεφή και δημοκρατική Θεσσαλονίκη" (όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της –διαλυμμένης-= πρωτβουλίας) είναι ένα ζητούμενο. Είναι σίγουρο πως μια νέα κίνηση, με ηγέτιδα έναν νέο άνθρωπο, άφθαρτο ακόμη, δεν καλοβλέπει την χειραγώγηση από το παρελθόν της πόλης που άφησε μόνον “έναν άλλον αέρα” πίσω του και μηδαμινό έργο…