Ανήκει στη Νέα Δημοκρατία αλλά δημιούργησε υπερκομματική παράταξη για να διεκδικήσει το δήμο, απορρίπτοντας ταμπέλες, όπως λέει, διαφωνεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά κάθεται να συζητήσει –μετά το αποτέλεσμα της κάλπης- και δηλώνει ότι,
τις επόμενες ημέρες, θα ιεραρχήσει τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.


Ο Μάκης Κυριζίδης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τους Εντάξει, που διαχώρισε τη θέση του πριν λίγους μήνες κι ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία, ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Μιλά στο salonicanews και δηλώνει… πολιτικά ρομαντικός!

Η υποψηφιότητά σας προβάλλεται ως ανεξάρτητη. Είναι, όμως, έτσι; Δεν ανήκετε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Ποτέ δεν έκρυψα ότι ανήκω στην Νέα Δημοκρατία, όμως έχω αποδείξει με την στάση μου ότι με ενδιαφέρει αποκλειστικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Και για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μια υπερκομματική παράταξη για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης. Μακριά από εμάς κομματικές ταμπέλες, παλαιοκομματικοί διαξιφισμοί – παραγκωνισμοί, άνθρωποι που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για τις προσωπικές τους πολιτικές στρατηγικές. Επαναφέρουμε την ατζέντα στην αυτοδιοίκηση, εστιάζουμε στα προβλήματα της πόλης, οραματιζόμαστε την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε «θετικά» την Θεσσαλονίκη του αύριο.

Πιστεύετε ότι η απλή αναλογική, με την οποία διεκδικείτε κι εσείς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης προωθεί τις συνεργασίες, ή σπρώχνει υποψηφίους σε συναλλαγές, όπως κατήγγειλε στο παρελθόν η παράταξη στην οποία ανήκατε;

Με το εκλογικό σύστημα διαφώνησα από την πρώτη στιγμή, τόσο ως αιρετός εκπρόσωπος της ΠΕΚΔΜ στην ΚΕΔΕ και ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων όσο και ως Δημοτικός Σύμβουλος. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με την πόλη. Να ετοιμάσουμε και να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα συγκεκριμένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την «Θεσσαλονίκη Θετικά» και να κριθούμε για αυτό. Περισσότερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα του Δήμου παρά ο τρόπος εκλογής του καθενός. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Τι απαντάτε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι συνεργασίες είναι θεμιτές πριν τις εκλογές, σε επίπεδο αρχών –κι αν συμφωνείτε με ποιους θα μπορούσατε «να τα βρείτε» προεκλογικά;

Στόχος μας είναι η σύνθεση δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι η μοναδική μεθοδολογία για την σύνθεση διαφορετικών οπτικών – απόψεων είναι ο διάλογος. Θα συνομιλήσουμε με όλους και θα συνεργαστούμε με οιονδήποτε βλέπει «θετικά» την Θεσσαλονίκη.

Είστε από αυτούς που έχουν καταγγείλει πολλές φορές τη σημερινή διοίκηση του δήμου, για διάφορα θέματα. Αλήθεια, δεν έχετε βρει κάποιο θετικό έργο;

Επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο έχω υπερψηφίσει θέματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη με στοιχειοθετημένη και εποικοδομητική αντιπολίτευση διαδραμάτισα τον ρόλο που μου δόθηκε από τους συμπολίτες. Η διοίκηση Μπουτάρη έκανε κάποια βήματα στον τομέα του τουρισμού αλλά απέτυχε πλήρως στις αυτοδιοικητικές της αρμοδιότητες. Καθαριότητα, πράσινο, διοικητικές υπηρεσίες, ηλεκτρολογικό, δημόσιος χώρος, σχολική στέγη δείχνουν να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δηλώσει ότι βαθμολογεί με την βάση την απόδοση της διοικήσεως του.
Έχουμε σκοπό όμως να γυρίσουμε σελίδα, να μιλήσουμε στους συμπολίτες για το τι θα κάνουμε εμείς κι όχι τι δεν έκαναν οι άλλοι. Να μιλήσουμε θετικά.

Το άνοιγμα της πόλης το οποίο επαναφέρει, συνεχώς, η σημερινή διοίκηση δεν ήταν προς τη θετική κατεύθυνση;

Σαφώς έχουν γίνει βήματα αλλά οι δράσεις έχουν κορεστεί. Έχω διαφωνήσει με την τακτική και τον τρόπο που διεξάγεται η διπλωματία πόλεων.
Πέρα όμως από αυτό δεν έχουμε αποτελεσματικότητα στις βασικές αυτοδιοικητικές λειτουργίες. Τι παρουσιάζουμε στους τουρίστες που έρχονται στην πόλη. Αυτήν την κατάσταση;
«Έκαστος εφ’ ω ετάχθη» λοιπόν. Εμείς ως νέα διοίκηση πρώτα θα τελειοποιήσουμε τις δικές μας αρμοδιότητες. Να δημιουργήσουμε μια πόλη καθαρή, βιώσιμη, με σεβασμό στον κάτοικο και στον επισκέπτη. Οι τοπικοί άρχοντες περισσότερο ασχολούνται με την εικόνα τους, με το πολιτικό τους μέλλον τρέφοντας αυτάρεσκα την δίψα τους για προβολή, παρά με αυτά για τα οποία εξελέγησαν.

Στην περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος από πού θα αρχίζατε; Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα που θα λύνατε και με ποιον τρόπο;

Πλήρης αναδιάρθρωση. Βγάζουμε τον δήμο από τον αυτόματο πιλότο, σηκώνουμε τα μανίκια και ασχολούμαστε με την καθημερινότητα. Εξοικονόμηση πόρων, πλήρης αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε έρευνα για την γνώμη των δημοτών σχετικά με τα προβλήματα, την ιεράρχηση τους και τις λύσεις που οι ίδιοι προτείνουν. Πρόθεση μας πέρα από τις δικές μας απόψεις είναι να Ακούσουμε τους συμπολίτες.
Στη συνέχεια πραγματοποιούμε εκδήλωση με τις γνώμες ειδικών και τι αυτοί πιστεύουν για την «Θεσσαλονίκη Θετικά».
Αυτά θα αποτελέσουν την βάση για το πρόγραμμα μας, όχι για μια ακόμη έκθεση ιδεών (όπως συνήθως παρουσιάζετε) αλλά ένα κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα. Σε αυτά ζητούμε από όλους να μας κρίνουν αυστηρά.

Ξεκινήσατε ιδιαίτερα δυναμικά. Ανακοινώσατε πρώτος παράταξη, σήμα, σύνθημα, όνομα. Πρώτος ανακοινώσατε και συνεργασία με εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Πότε να περιμένουμε τα υπόλοιπα ονόματα –με δεδομένο ότι είστε από αυτούς που πιστεύετε ότι οι υποψήφιοι χρειάζονται χρόνο, όπως έδειξαν οι προσωπικές σας κινήσεις.

Ξεκίνησα γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι μια έντιμη στάση απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Απεχθάνομαι ότι στον δημόσιο διάλογο της πόλης έχει επικρατήσει το παραπολιτικό, η παραφιλολογία και όχι η αυτοδιοίκηση.
Μαζί μου συστρατεύονται τόσο αυτοδιοικητικοί όσο και απλοί συμπολίτες. Πριν το τέλος του έτους θα έχετε τον βασικό κορμό του συνδυασμού μας.

Παραμένουμε πιστοί στον οδικό χάρτη που θέσαμε. Ανακοίνωση, πρώτη εκδήλωση, λειτουργία και εγκαίνια γραφείων, επόμενες εκδηλώσεις.
Έτσι αταλάντευτα θα συνεχίσουμε μέχρι τις εκλογές, με πίστη ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής και η επόμενη σελίδα θα γράφει «Θεσσαλονίκη Θετικά».

Ποια είναι η κατάλληλη –πολιτική- ηλικία για να γίνει κάποιος δήμαρχος, με δεδομένο ότι θα πρέπει, λόγω του νέου νόμου, να ισορροπεί συνεχώς;

Στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς έχει επικρατήσει ότι για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει να βρίσκεσαι σε στάδιο συνταξιοδότησης και να συμπληρώνεις δεκαετίες στο δημόσιο βίο.
Επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η παραγωγική γενιά αυτής της πόλης να πάρει τα ηνία. Η γενιά που ισορροπεί καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο βίο, βιώνει τις συνέπειες των «έμπειρων πολιτικών», οραματίζεται την ζωή της οικογένειας της σε μια Θεσσαλονίκη ανθρώπινη, η γενιά που θα ζήσει σε αυτήν την πόλη τις επόμενες δεκαετίες. Σεβόμαστε την πορεία όλων αλλά η Θεσσαλονίκη πρέπει να κοιτάξει μπροστά και θετικά.

Δώστε ένα επίθετο που σας χαρακτηρίζει.

Θετικός στη σκέψη – Πολιτικά ρομαντικός.

Ευχαριστώ κ. Κυριζίδη.


Χ.Ρ.